CAIRO - Het hoofd van de Arabische Liga heeft maandag opgeroepen tot een vreedzame overgang ''van het ene naar het andere tijdperk'' in Egypte.

Secretaris-generaal Amr Moussa verwees hiermee naar de protesten tegen president Hosni Mubarak, die al sinds 1981 aan de macht is.

Moussa zei dat het de plicht is van politici om te zorgen voor een vreedzame overgang.

Moussa was zelf minister van Buitenlandse Zaken onder Mubarak. Zondag drong hij al aan op een democratisch bestel met meerdere partijen in Egypte. ''Alleen een nieuwe premier en nieuwe ministers zijn geen garantie voor verandering'', zei hij toen.

Dialoog

Mubarak heeft vicepresident Omar Suleiman verzocht ''per direct'' de dialoog aan te gaan met alle politieke partijen. Dat heeft Suleiman op de staatstelevisie laten weten. Hij moet met de oppositie onder meer praten over hervormingen van de grondwet en het kiesstelsel.

Suleiman zei verder dat de regering ook zo snel mogelijk aan de slag gaat met de bestrijding van zaken als werkloosheid, armoede en corruptie.

De protesten in Egypte tegen het bewind van Mubarak gingen maandag de zevende dag in. De demonstranten verwierpen de nieuwe regering van Mubarak, waarin weinig nieuwe gezichten zitten. Organisatoren riepen maandag op tot een staking en een mars van een miljoen mensen dinsdag in Caïro en Alexandrië.

Mubarak is sinds 1981 aan de macht.