KOPENHAGEN - Een Deense historicus is maandag vrijgesproken in een racismeproces, omdat hij niet wist dat zijn anti-islamitische opmerkingen bij een kerstdiner publiek gemaakt zouden worden.

Lars Hedegaard, die ook de Deense beweging voor vrijheid van meningsuiting aanvoert, had kennelijk gezegd: ''Moslims verkrachten hun eigen kinderen'' en ''meisjes in moslimgezinnen worden verkracht door hun ooms, neven en vaders.''

De opmerkingen werden getoond op een Deense nieuwssite. Een aanklager begon daarop een strafzaak tegen Hedegaard.

Een rechtbank in Kopenhagen bekritiseerde de opmerkingen van de historicus, maar verwierp de aanklachten. Hij had de opmerkingen gemaakt in zijn eigen huis en wist niet dat hij werd gefilmd.

Overwinning

Hedegaard had geen spijt van zijn opmerkingen. Zijn vrijspraak is volgens hem een ''overwinning voor de vrijheid van meningsuiting''.

PVV-leider Geert Wilders reageert verheugd op het nieuws uit Denemarken. ''Fantastisch nieuws dat mijn vriend en islamcriticus Lars Hedegaard vandaag is vrijgesproken in Denemarken! Ik hoop dat de Nederlandse rechters net zo wijs en verstandig zullen zijn in het belang van de vrijheid van meningsuiting.''