BELGRADO - Servië heeft nieuwe stappen genomen in de zoektocht naar Ratko Mladic. De Servische politie heeft maandag het appartement van zijn zoon in Belgrado doorzocht en een handlanger van de vroegere Bosnisch-Servische legerleider verhoord.

Dat meldde een woordvoerder van de Servische speciale aanklager voor oorlogsmisdaden maandag.

Agenten deden de inval in de woning van Darko Mladic op zoek naar sporen die kunnen leiden tot de aanhouding van zijn vader, die wordt gezocht door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Resultaten

De Servische justitie heeft hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal geïnformeerd over de resultaten van de huiszoeking.

Ook nam de politie in Belgrado het voormalige hoofd van de militaire inlichtingendienst Aco Tomic mee voor verhoor. Tomic wordt ervan verdacht dat hij Mladic heeft geholpen uit de klauwen van justitie te blijven.

Dutchbat

Mladic is aangeklaagd wegens onder meer genocide na de val van Srebrenica in 1995. Troepen onder leiding van Mladic vermoordden toen duizenden Bosnische moslims.

De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden de volkenmoord niet voorkomen.

Servische toetreding EU

Overigens zegt Servië vaker dat er stappen zijn genomen in de zoektocht. Brammertz meldde vorige maand in zijn halfjaarlijkse rapport aan de VN-Veiligheidsraad dat Servië niet genoeg doet om Mladic en een andere voortvluchtige verdachte, Goran Hadzic, op te pakken.

De arrestatie van de twee is noodzakelijk voor een eventuele Servische toetreding tot de Europese Unie.