MOGADISHU - Een Somalische soldaat heeft maandag minstens zeventien burgers gedood in een drukke winkelstraat. Hij schoot met een luchtdoelmitrailleur vanaf een truck nabij een markt in de hoofdstad Mogadishu.

Door het geweersalvo vielen 56 gewonden en twaalf doden. Vijf gewonden overleden later in het ziekenhuis, zei directeur Mohamed Yusuf van het Madinaziekenhuis in de stad.

''We onderzoeken nog wat er precies is gebeurd. We kunnen niet zeggen of de soldaat per ongeluk of opzettelijk het vuur heeft geopend'', zei een Somalische veiligheidsfunctionaris. Enkele getuigen hadden gezegd dat de beschieting een ongelukje was.

Maar volgens de Britse omroep BBC was er een vuurgevecht tussen de politie en het leger. Een soldaat zou een agent hebben gedood vlakbij het Benadir ziekenhuis. Daarop kwam een politiemacht ter plaatse en ontstond een schotenwisseling.

Spijt

De minister van Defensie heeft zijn spijt betuigd over het incident en beloofde hulp aan de gewonden. Hij zei dat de verantwoordelijke militairen voor de rechtbank worden gedaagd.

De Somalische regering heeft nauwelijks grip op de gebeurtenissen in het land.