CAÏRO - Egypte heeft maandag al het treinverkeer stilgelegd, nadat demonstranten ertoe hadden opgeroepen dinsdag massaal naar de hoofdstad Caïro te komen. Dat meldde de staatstelevisie.

De betogers hopen een miljoen mensen op de been te krijgen. De 'miljoenmannenmars' wordt gehouden naar Amerikaans voorbeeld.

In 1995 gingen naar schatting 800.000 Afro-Amerikanen de straat op in Washington om een positief beeld te geven van de Afro-Amerikaanse man in de Amerikaanse samenleving.

Het is dinsdag een week geleden dat de demonstraties begonnen tegen het regime van president Hosni Mubarak.

Nieuwe regering

Egypte heeft maandag een nieuwe regering gekregen onder aanvoering van premier Ahmed Shafiq. Veel ministersposten worden door dezelfde figuren bekleed als in de afgetreden ministersploeg.

De impopulaire minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adli keert evenwel niet terug in de regering. Hij wordt opgevolgd door een voormalige topman bij de politie en het gevangeniswezen, generaal Mahmoud Wagdy. Die heeft eerder naam gemaakt als bestrijder van corruptie.

Er is een nieuwe minister van Financiën benoemd, Samir Mohammed Radwan. Op Buitenlandse Zaken blijft Ahmed Aboul Gheit en ook de minister van Defensie, Mohammed Hussein Tantawi blijft op zijn post. Hij is nu ook vicepremier.

EU

De Europese Unie wil dat de Egyptische president Hosni Mubarak onmiddellijk met de oppositie gaat praten. Dat zei EU-buitenlandchef Catherine Ashton maandagmiddag in Brussel voor een vergadering met de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten, waarbij de onrustige politieke situatie in Egypte een van de hoofdthema's zal zijn.

Ashton wil ook dat Mubarak zich de kritiek van de demonstranten op zijn regering aantrekt.

Plunderaars

Plunderaars hebben in Egypte een aantal pakhuizen van musea leeggeroofd, waarin eeuwenoude artefacten lagen opgeslagen. De dieven hebben kunstwerken gestolen. Ook zijn objecten beschadigd geraakt. Dat meldden archeologen maandag.

Een van de getroffen pakhuizen behoort tot het Qantaramuseum, nabij de stad Ismailia. Daar liggen zeker drieduizend objecten uit de Romeinse en Byzantijnse tijd opgeslagen. De plunderaars zouden op zoek geweest zijn naar goud.

Piramides

Ook zouden opslagplaatsen nabij de piramides van Saqqara en Abu Sir zijn geplunderd. ''Op andere plaatsen heeft de bewaking aanvallen weten af te slaan'', aldus een archeoloog.

Vrijdag wisten plunderaars al het Egyptisch Museum in Caïro binnen te komen. Daar maakten ze twee eeuwenoude mummies stuk. Ook werd een aantal beelden verwoest.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special.