KHARTOUM - Bij betogingen tegen de Sudanese president Omar al-Bashir is volgens de actievoerders een dode gevallen.

Een student overleed aan verwondingen die hem zondag waren toegebracht door ordetroepen.

Studenten en andere actievoerders lieten dit maandag weten.

Autoritaire regime

Ze zeiden dat ze zich bij het verzet tegen Bashir hebben laten inspireren door de protesten in Egypte tegen het regime van president Hosni Mubarak. De confrontaties tussen betogers en veiligheidstroepen hadden zondag plaats.

Uit de leuzen die zij tijdens de acties van zondag riepen, viel op te maken dat de betogers niet alleen de armoede en de hoge voedselprijzen zat zijn, maar ook het autoritaire regime van de van oorlogsmisdaden verdachte Bashir.

Volksraadpleging

Het regime van Bashir in Noord-Sudan heeft maandag de uitslag van de volksraadpleging van 9 tot en met 15 januari in het zuiden in elk geval al geaccepteerd. Dat liet vicepresident Ali Osman Mohamed Taha weten. ''We wensen onze broeders in het zuiden veel geluk toe en een vruchtbare toekomst bij het organiseren van de zaken rondom het nieuwe land.''

Het referendum vloeide voort uit een vredesakkoord dat het noorden en het zuiden van Sudan in 2005 sloten. Door die overeenkomst kwam een einde aan tientallen jaren burgeroorlog. Vermoedelijk wordt Zuid-Sudan op 9 juli officieel een zelfstandig land. Er zal nog moeten worden onderhandeld over de boedelscheiding. Ook is het precieze verloop van de grens tussen noord en zuid nog onduidelijk.