NIAMEY - In het West-Afrikaanse land Niger worden bijna een jaar na de militaire coup tegen president Mamadou Tandja weer presidentsverkiezingen gehouden. De stembusgang moet de overgang naar burgerbestuur inluiden.

Aan de stembusgang doen tien kandidaten mee, onder wie voor de eerste keer in de geschiedenis van het land een vrouw.

Omdat vrijwel zeker geen van de kandidaten maandag een absolute meerderheid zal behalen, volgt op 12 maart een tweede stemronde.

Kandidaten

Vier kandidaten zijn favoriet, onder wie oppositieleider Mahamadou Issoufou. De drie andere kanshebbers hebben een pact gevormd om in ieder geval Issoufou van de overwinning af te houden.

Het gaat om de ex-premiers Hama Amadou en Seini Oumarou, die bondgenoten van Tandja waren, alsmede Mahamane Ousmane, die in 1993 als eerste president democratisch werd gekozen.

Grondwet

Tandja werd in februari 2010 afgezet nadat hij de grondwet had veranderd. Hij had geprobeerd ook na zijn tweede ambtstermijn aan te blijven als president. Het omstreden staatshoofd was ruim tien jaar aan de macht. Tandja zit nog steeds gevangen.

Het overwegend islamitische Niger, met ruim vijftien miljoen inwoners, ligt grotendeels in de Saharawoestijn. Ondanks de aanwezigheid van grote hoeveelheden uranium is het een van de armste landen ter wereld. Alle kandidaten hebben beloofd de armoede aan te pakken.