CAIRO - De Egyptische president Hosni Mubarak heeft zijn nieuwe premier, oud-stafchef van de luchtmacht Ahmed Shafiq, opdracht gegeven om de democratie te bevorderen door met de oppositie in gesprek te gaan. Het 82-jarige staatshoofd zei dat in een toespraak.

Mubarak benadrukte het belang van ''snelle, complete en effectieve nieuwe stappen voor politieke hervormingen, door een dialoog met alle partijen''.

Eerder op zondag zei de president dat de nieuwe regering voor meer banen en lagere prijzen moet zorgen.

Dinsdag brak een volksopstand uit in Egypte. De betogers eisen hervormingen en het aftreden van Mubarak.

Miljoenenmannenmars

De betogers hebben inmiddels laten weten dinsdag een protestmars te houden die ze naar Amerikaans voorbeeld 'een miljoenmannenmars' noemen. Ook zijn er maandag oproepen gedaan te staken uit protest tegen de regering.

Het is dinsdag precies een week geleden dat grote betogingen tegen het regime van president Hosni Mubarak in verscheidene steden in Egypte losbarstten.

Mubarak is al bijna dertig jaar aan de macht, terwijl de problemen in het slechts voor een klein deel bewoonbare land van meer dan 83 miljoen inwoners alsmaar groter lijken te worden.

Politie

De Egyptische politie keert volgens waarnemers geleidelijk aan terug in het straatbeeld van Egyptische steden waar betogingen zijn gehouden.

De agenten trokken zich vrijdagavond terug tijdens hevige onlusten waarbij werd geplunderd en brand werd gesticht. Militairen trokken toen steden binnen.

In burger

De politie, die veel agenten in burger telt, is in de ogen van veel betogers het meest verfoeilijke wapen van het regime van president Hosni Mubarak.

Wegens plundering en brandstichting zijn volgens de autoriteiten inmiddels circa drieduizend mensen gearresteerd.

Leger

Het Egyptische leger heeft maandag in een verklaring gezegd dat het geen geweld zal gebruiken tegen de tienduizenden demonstranten die het aftreden van president Hosni Mubarak eisen.

Het leger zegt de eisen van de demonstranten legitiem te vinden. In Egyptische steden zijn al zeven dagen op rij betogingen. Dinsdag zijn grote marsen gepland in Caïro en Alexandrië. In het hele land zijn stakingen.

Positief beeld

In 1995 brachten Amerikaanse activisten onder leiding van de Afro-Amerikaanse voorman Louis Farrakhan met hun 'miljoenmannenmars' naar schatting 800.000 mensen op de been in Washington om een positief beeld te geven van de Afro-Amerikaanse man in de Amerikaanse samenleving.

Registreren

Veel Nederlanders in Egypte hebben zich via internet laten registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie had eerder opgeroepen dat te doen.

Den Haag heeft drie consulair medewerkers naar Egypte gestuurd voor extra ondersteuning. Dat liet een woordvoerder van het departement maandag weten.

Crisisteam

Het ministerie heeft in Den Haag een 'crisisteam Egypte' ingericht. Dag en nacht komen daar telefoontjes binnen met vragen van familieleden of van toeristen vanuit Egypte.

Het Nederlandse ambassadepersoneel in Caïro blijft werken vanuit de huidige locatie. In totaal werken daar veertig mensen, zowel Nederlanders als Egyptenaren.

Bekijk alle reacties op Twitter via NUlive