MILAAN - Het Openbaar Ministerie in Milaan heeft zondagmiddag Nicole Minetti verhoord, die in Italiaanse media ook wel eens wordt aangeduid als de beheerder van de harem van premier Silvio Berlusconi.

Na het verhoor van deze sleutelfiguur denken de aanklagers nog maar enkele dagen nodig te hebben om Berlusconi in staat van beschuldiging te stellen in het seksschandaal Rubygate.

Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA zondagavond gemeld. Berlusconi en Minetti worden beschuldigd van het bevorderen van prostitutie van minderjarigen, een strafbaar feit in Italië.

De regeringsleider wordt daarnaast beschuldigd van machtsmisbruik: hij belde persoonlijk met de politie in Milaan om het van diefstal verdachte Marokkaanse escortmeisje Ruby vrij te krijgen, dat eerder seksfeestjes bij hem thuis had bezocht.

Eigen verzoek

Het verhoor van Minetti stond oorspronkelijk gepland voor dinsdag, maar is op eigen verzoek van de voormalige mondhygiëniste van Berlusconi vervroegd. Zij wilde de verwachte massale belangstelling van de pers ontlopen.

Minetti heeft naar verluidt alle vragen van het OM beantwoord, maar over de inhoud zijn geen mededelingen gedaan. De afgelopen dagen werd duidelijk dat Minetti niet goed te spreken is over Berlusconi. In telefoontaps uit het onderzoeksdossier die naar de pers zijn gelekt, noemt zij hem een ''stuk stront'' die haar in de problemen heeft gebracht.

Bunga-bunga

Minetti beheerde een appartementencomplex in Milaan waar mooie meisjes gratis mochten wonen in ruil voor bezoeken aan de bunga-bunga's, seksfeestjes bij Berlusconi thuis. Volgens de premier zelf was er slechts sprake van beschaafde diners, maar volgens een van de gelekte telefoontaps moesten de meisjes ''tot alles bereid'' zijn.

Het vorige kabinet van Berlusconi liet in 2006 een wet aannemen om minderjarigen beter tegen seksuele uitbuiting te beschermen.

Celstraf

Sindsdien staat op het bevorderen van de prostitutie van minderjarigen een celstraf van maximaal twaalf jaar en een boete van maximaal 154.937 euro. Wie seks heeft met een minderjarige ''in ruil voor geld of een ander economisch voordeel'' kan een celstraf van maximaal drie jaar en een boete van minimaal 5164 euro krijgen.