CAIRO - De Arabische nieuwszender al-Jazeera, die al dagenlang onafgebroken beelden van de opstand in Egypte laat zien, is niet langer welkom in het Noord-Afrikaanse land.

De machthebbers in Caïro eisen dat de omroep zijn activiteiten staakt. De vergunningen zijn ingetrokken en de perskaarten van de medewerkers zijn ongeldig verklaard.

Dat heeft de Egyptische minister van Voorlichting Anas al-Fikki zondag gezegd tegen het staatspersbureau MENA.

Al-Jazeera beschuldigde Egypte in een reactie van ''het censureren en tot zwijgen brengen van de stemmen van het Egyptische volk’’.

Volgens de zender is het Egyptische verbod een poging '' de vrije nieuwsgaring te onderdrukken’’. Ondanks het regeringsbesluit doet al-Jazeera nog verslag van de protesten in Egypte.

Israël

Israël volgt de ontwikkelingen in Egypte ''met waakzaamheid’’ en terughoudendheid. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd.

Het is de eerste reactie vanuit Israël op de burgeropstand in Egyptë, die zondag zijn zesde dag inging. Het Noord-Afrikaanse land is een van de weinige islamitische staten waar Israël redelijke betrekkingen mee onderhoudt.

Netanyahu liet weten ervoor te willen zorgen ''dat deze betrekkingen in stand blijven’’.

Volg hier de discussie over Egypte op Twitter.