BELEM - In Brazilië zijn hulpverleners druk bezig met een reddingsactie na het instorten van een torenflat in aanbouw in de noordoostelijke stad Belém. Dat meldden Braziliaanse media zaterdag (lokale tijd).

Het is onduidelijk hoeveel mensen er precies in het appartementencomplex aan het werk waren toen de constructie het zaterdagmiddag begaf.

Het zou volgens diverse overheidsbronnen gaan om zeker vijf en mogelijk twintig personen. Zes mensen raakten lichtgewond.

De Braziliaanse nieuwssite G1 en de zender O Globo toonden beelden van een enorme berg puin in het centrum van Belém. Deze ruim 2 miljoen inwoners tellende hoofdstad van de deelstaat Pará ligt aan de monding van de rivier de Amazone.

Twintig verdiepingen

De toren zou op het moment van de ramp twintig verdiepingen hebben geteld. Het ontwerp voorzag in 34 verdiepingen. De oplevering van het gebouw stond gepland voor eind dit jaar.

De oorzaak voor het instorten van de flat is nog onduidelijk. Buren verklaarden tegen verslaggevers dat ze een rommelend geluid hoorden, gevolgd door een soort explosie.

Omliggende gebouwen zijn op last van de autoriteiten geëvacueerd in verband met instortingsgevaar. Straten in de omgeving zijn afgezet.

Uitstekende reputatie

José Viana, de voorzitter van de Regionale Raad voor Bouwkunde en Architectuur in Pará, zei tegen G1 dat de aannemer die verantwoordelijk is voor de bouw van de torenflat, een uitstekende reputatie heeft.

De bouwonderneming zou zich houden aan alle regels. Tijdens controles in het verleden zou de bouwinspectie nooit zijn gestuit op verdachte zaken.