TUNIS - De voorman van de Tunesische islamitische oppositiebeweging Ennahda is zondag vanuit de Britse hoofdstad Londen teruggekeerd naar zijn geboorteland.

Woordvoerders van de 69-jarige Rached Ghannouchi benadrukten dat hij niet van plan is een greep naar het presidentschap te doen.

Op het vliegveld van de Tunesische hoofdstad Tunis werd Ghannouchi opgewacht door honderden aanhangers. Ook tientallen tegenstanders waren naar het vliegveld getrokken om te demonstreren.

Coup

De fundamentalist Ghannouchi ontvluchte zijn land in 1987, kort na de coup van de inmiddels verdreven president Zine al-Abidine Ben Ali en leeft al meer dan twintig jaar in ballingschap.

In Tunesië hangt hem nog een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd, maar andere veroordeelde bannelingen konden de afgelopen dagen ongehinderd terugkeren.

Ook heeft de nieuwe regering al een amnestiewet opgesteld, die nog wel aan het parlement moet worden voorgelegd.

Jongere mensen

Ghannouchi, geen familie van de omstreden premier Mohammed Ghannouchi, stelde eerder dat hij van plan is om jongere mensen het roer te laten overnemen bij Ennahdha.

Hij heeft naar eigen zeggen geen interesse in het hoogste ambt van Tunesië, maar keert terug om zijn beweging om te vormen naar een partij die kan deelnemen aan de eerste democratische verkiezingen in het land.

Voorbode

Niet alle Tunesiërs zijn blij met de terugkeer van Ghannouchi. Sommige belangenorganisaties van feministen vrezen dat Ghannouchi's terugkeer een voorbode is van de intrede van de islam in de Tunesische politiek, waardoor vrouwenrechten in het geding kunnen komen.

Momenteel zijn politieke partijen met een religieuze signatuur nog verboden in het Noord-Afrikaanse land.

Schoonbroer Ben Ali

De schoonbroer van de verjaagde Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali heeft asiel aangevraagd in Canada. Dat meldde de Britse omroep BBC zondag.

Belhassan Trabelsi zou vorige week met zijn privéjet zijn geland in Montréal, samen met zijn vrouw, kindermeisje en vier kinderen. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Lawrence Cannon gaf eerder aan Trabelsi te willen uitleveren aan Tunesië.

Ingetrokken

Trabelsi beschikte al over een permanente verblijfsvergunning voor Canada, maar die is inmiddels ingetrokken.

Zijn aanwezigheid is een blok aan het been van de Canadese regering. Trabelsi wordt er net als Ben Ali en diens vrouw van verdacht de schatkist van Tunesië te hebben geplunderd.