BERLIJN - De Franse president Nicolas Sarkozy, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron hebben president Hosni Mubarak van Egypte opgeroepen geen geweld te gebruiken tegen ongewapende betogers.

Dit staat in een zaterdagavond in Berlijn uitgegeven verklaring.

De Europese leiders vragen Mubarak een begin te maken met een hervormingsproces dat moet leiden tot een ''regering op brede basis en tot vrije en eerlijke verkiezingen''.

Egypte moet de mensenrechten en de democratische vrijheden respecteren, aldus de verklaring: ''Het Egyptische volk heeft gegronde klachten en vestigt grote hoop in een rechtvaardige en betere toekomst.''

Burgerwachten

Vertwijfelde Egyptenaren hebben burgerwachten gevormd om hun huizen en bezittingen te beschermen tegen plunderaars. Dit is van ooggetuigen vernomen.

Jongemannen en conciërges bewapenden zichzelf met messen en stokken om aanvallers af te slaan. Die treden geregeld op in grote groepen van dertig à tweehonderd man.

Leger

Sommige inwoners van de hoofdstad Caïro belden de staatstelevisie op om het leger om hulp te vragen. Het leger op zijn beurt riep de burgers op zich zelf te beschermen.

''Er is nergens politie te bekennen'', aldus een boze inwoner van een rijkere wijk. Naast privéwoningen hebben menigtes plunderaars supermarkten en banken leeggeroofd.

Ziekenhuizen

Plunderaars hebben ook ziekenhuizen aangevallen in Caïro, zo meldde het personeel.

Een kinderziekenhuis is aangevallen en leeggeroofd. Artsen in een ander ziekenhuis maakten molotovcocktails om de kliniek te verdedigen.

Onrust in Egypte