DEN HAAG - De ambassadeur van Iran in Den Haag heeft zaterdag aan het eind van de middag tegen minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de terechtstelling bevestigd van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami.

In december 2009 werd Bahrami gearresteerd omdat ze mee zou hebben gedaan aan demonstraties tegen het regime. Ze wordt verdacht van 'oppositionele activiteiten' en drugsbezit.

Rosenthal is diep geschokt door het ''afschuwelijke nieuws".

De minister voelt zich overvallen, temeer daar de Iraanse ambassadeur in Den Haag vrijdag nog bevestigde dat het proces nog niet was afgesloten omdat er meer dingen voor nodig waren, zei de woordvoerder van Rosenthal zaterdag.

''Alle rechtsmiddelen waren nog niet uitgeput", zei de ambassadeur nog.

Nationale kwestie

De ophanging van Bahrami is een nationale kwestie en zou derhalve geen invloed moeten hebben op de relatie tussen Iran en Nederland. Dat meldde de Iraanse ambassade in Den Haag in een verklaring.

Bovendien verklaart de ambassade dat Bahrami ''een wettelijk proces heeft gehad’’. Wel ''spijt het ons dat een Iraanse burger een misdaad heeft gepleegd die heeft geresulteerd in de doodstraf’’.

Diplomaten

Het bevriezen van alle contacten met Iran betekent onder meer dat Iraanse diplomaten vooraf schriftelijk toestemming moeten vragen aan het ministerie als zij ambtelijke contacten willen met Nederlandse overheden.

Ook is de bewegingsvrijheid van de ambassadeur en zijn staf beperkt.

Ambassadeur

CDA en ChristenUnie vragen zich zaterdag af waarom de Nederlandse ambassadeur niet wordt teruggehaald uit Iran.

Dat zou een nog steviger signaal zijn, vinden Henk Jan Ormel (CDA) en Joël Voordewind (ChristenUnie).

De Kamerleden erkennen dat Rosenthal diplomatiek gezien een fikse maatregel treft. Maar Ormel wil horen waarom de minister niet nog een stap verder gaat.

''Het is heel, heel erg dat Iran deze vrouw heeft opgehangen. Geef een duidelijk signaal dat Nederland daarvan is geschrokken.''

Vragenuurtje

Hij blijft bij zijn eerdere verzoek om dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer met Rosenthal over de zaak te praten.

''Er zitten nog meer Nederlanders in de cel daar en het is van belang dat we voor hun belangen kunnen blijven opkomen. Ik wil weten of dat de afweging is om de ambassadeur niet terug te roepen voor overleg.''

Wilders

Geert Wilders van de PVV noemt de reactie van minister Rosenthal op de laffe executie van Zahra Bahrami onder de maat. "De Iraanse ambassadeur moet nu direct worden uitgewezen'', aldus Wilders.

Arjan El Fassed, Tweede Kamerlid voor GroenLinks zegt dat Rosenthal juist diplomatieke middelen actief moet inzetten voor deze mensen. "Contacten bevriezen en niets doen is geen optie.''

Timmermans

PvdA'er Frans Timmermans geeft aan dat zijn partij de beslissing van Rosenthal steunt. Wel wil hij snel met de minister in overleg over het vervolg, bijvoorbeeld om in kaart te brengen welke maatregelen nog meer mogelijk zijn, bijvoorbeeld in EU-verband.

Joël Voordewind spreekt van een eerste stap, maar vindt die niet voldoende. ''Het terugroepen van de ambassadeur, is een steviger signaal.

Je moet ook kijken of het nog wel nodig is om daar een ambassadeur te hebben.'' Als er toch bezuinigd moet worden, moet je ook hier goed naar kijken, meent hij.

Iran Comité

Het Nederlandse Iran Comité wil dat Nederland álle diplomatieke banden met Iran verbreekt. Ook wil het comité dat minister Rosenthal de ophanging van Bahrami op Europees niveau op de agenda zet.

Dat heeft voorzitter Frank van Dalen zaterdag gemeld in een reactie op de bevestiging van de dood van de Nederlands-Iraanse vrouw.

De groep, waartoe onder anderen hoogleraar Henk de Haan, oud-Europarlementariër Floris Wijsenbeek en CIDI-directeur Ronny Naftaniël behoren, probeert de mensenrechtensituatie in Iran onder de aandacht van politiek en bedrijfsleven te brengen.

Inreisverbod

De ChristenUnie vindt verder dat Nederland dan maar het voortouw moet nemen met een inreisverbod voor acht Iraanse functionarissen voor hun rol bij de bloedige onderdrukking van de vreedzame demonstraties rond de verkiezingen.

Een Kamermeerderheid pleitte eerder voor zo'n inreisverbod voor de Europese Unie, maar daar bleken haken en ogen aan te zitten. Dan nu maar in elk geval maar in Nederland, aldus Voordewind. De Amerikaanse regering heeft dit achttal al op een zwarte lijst gezet.

Gevaarlijk

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt Nederlandse Iraniërs dringend naar Iran te reizen, omdat dat gevaarlijk is.

Nederland heeft niet de middelen hen in Iran consulaire bescherming te geven, omdat Teheran de dubbele nationaliteit niet erkent. Voor de Iraanse autoriteiten zijn het alleen Iraniërs.

Rosenthal kaart de kwestie maandag in de EU aan tijdens de raad van ministers van Buitenlandse Zaken, om zo mogelijk te komen tot Europese maatregelen tegen Iran.