CAIRO - De in het nauw gedreven Egyptische president Hosni Mubarak heeft zaterdag Omar Suleiman (74) benoemd tot vicepresident. Dat meldden de staatsmedia.

Suleiman is het hoofd van de machtige Egyptische inlichtingendienst en geldt als een vertrouweling van de president.

Het is voor het eerst sinds Mubarak bijna dertig jaar geleden aan de macht kwam dat hij een plaatsvervanger aanwijst. Zelf bekleedde hij die functie onder zijn voorganger Anwar al-Sadat, die in 1981 door islamitische extremisten werd vermoord.

Zoon

De benoeming wijst er mogelijk op dat Mubaraks zoon Gamal, die lange tijd werd gezien als kroonprins, uit beeld is als opvolger van de 82-jarige president.

Het zou er volgens waarnemers ook op kunnen duiden dat Mubarak niet van plan is deel te nemen aan de presidentsverkiezingen later dit jaar. Tot dusver werd aangenomen dat hij zich wel kandidaat zou stellen.

Premier

Ahmad Shafiq, een voormalig stafchef van de luchtmacht die in het vorige kabinet minister van Luchtvaart was, is door Mubarak benoemd tot premier.

Shafiq (69) is net als Omar Suleiman een vertrouweling van Mubarak. Hij diende bij de luchtmacht onder de huidige president tijdens de Yom Kippuroorlog met Israël in 1973.

Nieuwe regering

Mubarak heeft Shafiq opdracht gegeven een nieuwe regering samen te stellen. Eerder zaterdag ontsloeg hij het oude kabinet in een poging het aanzwellende verzet tegen zijn regime te bezweren.

Desondanks zijn in het hele land voor de vijfde dag op rij tienduizenden demonstranten op de been die Mubaraks vertrek eisen. De president had in een toespraak op de nationale televisie duidelijk gemaakt dat hij er niet over peinst zelf af te treden.

Crisisoverleg

Mubarak is zaterdag met prominente leden van zijn regime bijeengekomen voor crisisoverleg. Verspreid over het hele land zijn voor de vijfde opeenvolgende dag tienduizenden betogers op de been die het aftreden eisen van het 82-jarige staatshoofd.

Ongeveer duizend betogers hebben in Caïro het ministerie van Binnenlandse Zaken bestormd. De politie opende hierbij het vuur. Zeker drie mensen zouden om het leven gekomen zijn.

De minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adli, is zeer gehaat onder de betogers. Hij leidt de gevreesde veiligheidsdienst van Egypte en is daarmee een pijler onder het autoritaire regime van president Hosni Mubarak.

Rompuy

De Europese Unie heeft er bij Mubarak op aangedrongen een einde te maken aan het hardhandige optreden van de politie tegen demonstranten. Dat heeft de president van de EU, Herman Van Rompuy, zaterdag gezegd.

Van Rompuy riep hem tevens op politieke gevangenen vrij te laten. Hij zei te hopen dat de belofte van hervormingen van de Egyptische president 'wordt vertaald in concrete actie' en veroordeelde de spiraal van geweld in het Noord-Afrikaanse land.

Prominent lid

Eerder op de dag werd bekend dat de partij van Mubarak een prominent lid armer is. De zakenman Ahmed Ezz stapt op, zo meldde de staatstelevisie.

Ezz geldt als een vertrouweling van Mubaraks zoon Gamal, die wordt gezien als de voornaamste kandidaat om zijn 82-jarige vader op te volgen. Ezz is sinds 2000 parlementslid namens de Nationale Democratische Partij en voorzitter van de parlementaire begrotingscommissie.

Hij is als directeur van het grootste staalbedrijf van Egypte tevens een van de prominentste industriëlen van de Arabische wereld.

Lees alle tweets over de opstand in Egypte op NUlive