MOSKOU - De dader van de zelfmoordaanslag maandag op de internationale luchthaven Domodedovo nabij Moskou was een 20-jarige man uit de noordelijke Kaukasus. Dat hebben de Russische autoriteiten zaterdag gemeld.

Het is nog niet duidelijk wie het brein is achter de aanslag, die 35 reizigers het leven kostte.

De naam van de dader is in het belang van het nog lopende onderzoek niet bekendgemaakt.

Russische media meldden eerder dat de veiligheidsdiensten met name op zoek zijn naar een geboren Rus die zich heeft aangesloten bij de Kaukasische rebellenbeweging Nogai Jamaat.

Hij zou de aanslag op de drukste luchthaven van Moskou hebben voorbereid.

Toeval

Volgens een woordvoerder van het onderzoeksteam was het geen toeval dat de dader zich opblies in de aankomsthal voor internationale vluchten.

''De terreurdaad was vooral gericht op buitenlanders'', zei hij. Onder de doden waren zeker acht mensen die niet uit Rusland kwamen, onder wie twee Oostenrijkers, een Duitser en een Brit.

Radicale moslims

In de noordelijke Kaukasus, waartoe de onrustige deelrepublieken Tsjetsjenië en Dagestan behoren, strijden radicale moslims al jaren tegen het centrale gezag in Moskou.

De opstandelingen pleegden de afgelopen jaren vaker bloedige aanslagen in Russische steden. Vorig jaar bliezen twee vrouwen zich op in een metro in Moskou. Zij sleurden veertig mensen met zich mee de dood in.