BRUSSEL - Het stuklopen van de kabinetsformatie in België is in de hand gewerkt door de grote betoging voor een snelle regeringsvorming van vorige week zondag. Partijleider Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA heeft dat zaterdag gezegd in een interview met de Gazet van Antwerpen.

Vooraf werkte de demonstratie in Brussel, waaraan 34.000 mensen deelnamen, al verlammend, aldus De Wever.

Enkele Franstalige politici waren volgens hem alleen nog maar met de manifestatie bezig. Ze hadden geen tijd meer voor de formatiebesprekingen.

''Daarna zorgde de betoging voor de doodsteek van de onderhandelingen omdat er vier keer meer Franstaligen dan Vlamingen waren.''

Ontslag

Bemiddelaar Johan Vande Lanotte diende woensdag na ruim drie maanden zijn ontslag in bij koning Albert II, waardoor de onderhandelingen in België weer terug bij af zijn. De vorst is sinds donderdag bezig met nieuwe consultaties.

De Wever laat in het interview weten in elk geval geen nieuwe verkiezingen te willen. Die zouden ''zeer riskant'' zijn voor de Belgische welvaart, omdat het land dan onder vuur komt te liggen op de financiële markten. De Wever verwacht ook niet dat een stembusgang iets zal oplossen. ''Verkiezingen zijn het slechtste wat ons zou kunnen overkomen.''

Tegenspeler

De Wever, leider van de grootste partij in België, zegt een gesprek te willen met zijn belangrijkste tegenspeler, Elio Di Rupo van de PS (Franstalige socialisten). Dat zou op een rustige plek moeten plaatsvinden, ver van alle camera's. De Wever wil met Di Rupo een aantal mogelijkheden bekijken om de politieke impasse te ''deblokkeren''.