AMSTERDAM - De Egyptische president Hosni Mubarak heeft aangekondigd dat er zaterdag een nieuwe regering komt. Hij zei sociale, economische en politieke hervormingen te willen doorvoeren en verweet anti-regeringsdemonstranten dat zij het land destabiliseren.

De president sprak zijn volk toe via de Egyptische staatstelevisie. Hij riep op tot rust en beloofde dat er oplossingen komen voor de problemen van het land.

Hij sprak onder meer over nieuwe maatregelen om werkloosheid terug te dringen en arme mensen te ondersteunen. Ook beloofde hij meer democratie.

"Ik heb de kant gekozen van de arme mensen in Egypte, dat heb ik altijd gedaan."

Mubarak heeft de huidige regering gevraagd om af te treden. Zaterdag wil hij een nieuwe regering aanstellen. Hij zinspeelde niet op een eigen vertrek.

Op straat bleven de demonstranten echter ook na de toespraak van Mubarak roepen om zijn vertrek.

Geruchten

Over Mubarak deden in de uren voor zijn toespraak geruchten de ronde dat hij of andere hoge figuren binnen de regering en het bedrijfsleven met privéjets Egypte zouden hebben verlaten. In de omgeving van het vliegveld van Caïro zouden verschillende limousines zijn waargenomen.

De president gaf zijn toespraak echter ogenschijnlijk in de Egyptische hoofdstad. Hij zei in het belang van het volk te werken en te streven naar vrijheid van meningsuiting. Er is echter een dunne scheidslijn tussen vrede en chaos, zei hij. Er is geen democratie mogelijk als er chaos is.

Mubarak zei hard te werken om de prijzen te verlagen en meer banen te creëren. "Dat bereiken we niet met terreur, wel met overleg."

Toenadering

Of de toezeggingen van de president voor de Egyptische bevolking voldoende zijn, valt echter te betwijfelen. Deze week gingen in meerdere steden in Egypte tienduizenden mensen de straat op. Ze eisten het vertrek van Mubarak, die het land al bijna dertig jaar op autoritaire wijze leidt.

Bovenal willen ze een verandering van regime en niet een verandering binnen het regime.

Mubarak zocht in zijn toespraak echter toenadering tot de bevolking. "Beste burgers, ik spreek niet tot jullie als president, maar als Egyptenaar", zei hij, terwijl hij uitlegde te streven naar democratie en meer vrijheid voor de burgers.

Tegelijk maakte hij de betogers op straat een scherp verwijt. "Wat de afgelopen dagen is gebeurd, heeft iedereen bevreesd en vrees voor de toekomst gecreëerd. Ik neem de verantwoordelijkheid voor de veiligheid voor het land en de burgers. Ik laat de burgers niet bang zijn", zei hij.

Betreurt 

In zijn speech aan het volk schaarde de president zich achter de veiligheidstroepen, die de afgelopen dagen hardhandig optraden tegen de duizenden betogers. Maar hij betreurt het dat er doden en gewonden zijn gevallen.

Vrijdag is het dodental als gevolg van de onlusten opgelopen tot zeker twintig. Ruim duizend mensen raakten gewond.