AMSTERDAM - Door de politieke crisis in Ivoorkust wordt het vuilnis niet langer opgehaald en is het risico op een epidemie flink toegenomen. Een uitbraak van cholera heeft al aan zeven mensen het leven gekost. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag gezegd.

De openbare hygiëne in sommige delen van de belangrijkste stad Abidjan is schrijnend, aldus Bamba Coulibaly van de epidemiologische divisie van het nationale instituut voor hygiëne.

"Al het afval moet direct uit de straten van Abidjan worden verwijderd", zei hij.

In samenwerking met plaatselijke autoriteiten delen Unicef en het Rode Kruis zeep en andere hygiënemiddelen uit.

"Cholera is eenvoudig te behandelen, maar het moet wel extreem snel behandeld worden", zei Louis Vigneault-Dubois van Unicef. "Als mensen niet weten dat er een uitbraak van cholera is, behandelen ze het als diarree en dan kan het slachtoffer binnen enkele uren overlijden."

Gele koorts

Ondertussen steekt in het noorden en westen van Ivoorkust een tweede epidemie de kop op en zijn er 66 gevallen van gele koorts gemeld. Al elf mensen zijn overleden.

Het probleem in deze gebieden is dat er onvoldoende artsen en verpleegsters beschikbaar zijn. Vanwege de verslechterde veiligheid blijven veel medici thuis en worden niet alle pasgeborenen gevaccineerd.

De Ivoriaanse president Laurent Gbagbo verloor de presidentsverkiezingen in het land van oppositieleider Alassane Ouattara. Gbagbo weigert echter ondanks grote internationale druk de macht over te dragen aan zijn rivaal.