DEN HAAG - Radovan Karadzic eist dat de griffie van het Joegoslavië-Tribunaal stopt met het afluisteren van zijn telefoongesprekken in de VN-gevangenis in Scheveningen.

Dit staat in een verzoekschrift dat de ex-president van Republika Srpska vrijdag richtte aan president Patrick Robinson van het Haagse VN-hof.

Aanleiding voor Karadzic' klacht zijn recente publicaties van klokkenluiderssite WikiLeaks.

Daaruit blijkt dat de toenmalige directeur van de VN-gevangenis in Scheveningen, Timothy McFadden, bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag verslag uitbracht over de telefoongesprekken van ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië.

Echtgenote

Uit de gelekte ambassadeberichten blijkt dat de Amerikanen op de hoogte waren van privégegevens van Milosevic, zoals gesprekken met zijn vrouw. Hieruit blijkt volgens Karadzic dat misbruik wordt gemaakt van de mogelijkheid tot afluisteren.

De regels van het tribunaal staan dat alleen toe om veiligheidsredenen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat een gedetineerde met hulp van mensen buiten de gevangenis zijn ontsnapping of het intimideren van een getuige kan plannen.

Voorbeeldig

Karadzic wijst erop dat hij zich in de 2,5 jaar sinds zijn arrestatie voorbeeldig heeft gedragen. Volgens hem is het afluisteren dan ook niet gerechtvaardigd.

Ook wil Karadzic dat Robinson de commandanten van de VN-gevangenis sinds juli 2008 beveelt een verklaring onder ede af te leggen over de informatie die zij aan personen buiten het tribunaal over Karadzic hebben gegeven.

President

Karadzic was tijdens de oorlog in Bosnië (1992/95) president van Republika Srpska, de afvallige republiek die de etnische Serven binnen Bosnië hadden geproclameerd.

De aanklagers van het VN-tribunaal houden hem medeverantwoordelijk voor oorlogsmisdaden van het Bosnisch-Servische leger onder het commando van generaal Ratko Mladic. Karadzic is ook aangeklaagd wegens de genocide van Srebrenica in 1995.

De inmiddels 65-jarige Karadzic werd na een jarenlange zoektocht in juli 2008 opgepakt in de Servische hoofdstad Belgrado. Zijn proces in Den Haag begon in oktober 2009 en zal naar verwachting nog jaren duren.