TUNIS - De politie heeft vrijdag in Tunesië een kampement van betogers opgebroken voor het kantoor van premier Mohammed Ghannouchi.

Daarbij werd volgens ooggetuigen traangas gebruikt en vuurde de politie waarschuwingsschoten af.

De honderden betogers raakten daarna slaags met de oproerpolitie. In Tunesië is het al dagenlang onrustig door demonstraties tegen de overheid.

De gehate president Zine al-Abidine Ben Ali vertrok al, maar een groot deel van zijn aanhang bleef aan de macht. Daarom hielden de demonstraties aan.

Gewonden

Bij de nieuwe protesten vrijdag vielen volgens ooggetuigen zo'n vijftien gewonden.

Donderdag besloot Ghannouchi dat alle getrouwen van Ben Ali in het kabinet het veld moesten ruimen. Ghannouchi is het enige lid van de partij die Tunesië decennialang regeerde dat deel blijft uitmaken van de overgangsregering.

Sancties

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besluiten maandag waarschijnlijk tot sancties tegen de verdreven Ben Ali. De ministers, onder wie Uri Rosenthal, zijn dan in Brussel bijeen voor regulier beraad.

Volgens EU-bronnen overleggen ze ook over mogelijke steun aan het nieuwe regime van Tunesië, bijvoorbeeld bij het organiseren van verkiezingen.

Bevriezen

De EU wil de Europese tegoeden van Ben Ali, en ook die van zijn echtgenote, bevriezen. Zwitserland ging hier al eerder toe over. Tegen voormalige medewerkers van Ben Ali worden later waarschijnlijk eveneens sancties getroffen.