ROME - Premier Silvio Berlusconi van Italië heeft minister van Telecommunicatie Paolo Romani vrijdag opdracht gegeven in te grijpen om kritische uitzendingen van actualiteitenrubrieken op de publieke omroep RAI aan banden te leggen.

Dat is volgens de website van de krant la Repubblica uitgelekt uit het kabinetsberaad van vrijdag.

Aanleiding voor de woede van Berlusconi is de uitzending donderdagavond van Annozero, een van de laatste overgebleven kritische programma's van de RAI.

Annozero besteedde aandacht aan Rubygate, het seks- en machtsmisbruikschandaal rond Berlusconi. Het programma op RAI 2 trok meer dan zeven miljoen kijkers, meer dan de zes miljoen mensen die tegelijkertijd de bekerwedstrijd Juventus-Roma op RAI 1 keken.

Berlusconi wil ''dit soort programma's'' niet meer op de publieke omroep, zo zei hij volgens ''ministeriële bronnen'' tijdens het kabinetsberaad, aldus la Repubblica.

Scheldpartij

Tijdens de uitzending van Annozero kwam het tot een spraakmakend incident toen de directeur-generaal van de RAI, Mauro Masi, telefonisch in de live-uitzending inbrak en erop wees dat mogelijk de gedragsregels van de publieke omroep werden geschonden.

Dit leidde tot een minutenlange, live uitgezonden scheldpartij met Michele Santoro, de presentator van het programma, dat uiteindelijk doorging.

'Intimidatie en censuur'

Italiaanse journalistenvakbonden en de oppositie spraken schande van dit ''incident zonder precedent''. Volgens Antonio Di Pietro van de politieke partij Italië van de Waarden is er sprake van ''een ernstige poging tot intimidatie en censuur van de kant van de directeur-generaal van de RAI. De democratie is ernstig in gevaar.''

Volgens hem probeert Berlusconi te bepalen welke onderwerpen de publieke omroep mag behandelen en welke studiogasten hij mag uitnodigen.

De rijke zakenman en mediamagnaat Berlusconi controleert de meest bekeken commerciële tv-zenders en heeft daarnaast als regeringsleider invloed op benoemingen bij de publieke omroep. Hij probeert steeds weer de inhoud van programma's te beïnvloeden.

Santoro heeft de Italianen opgeroepen op 13 februari massaal de straat op te gaan om te demonstreren voor persvrijheid en een onafhankelijke magistratuur.