AMMAN - Duizenden inwoners van Jordanië zijn vrijdag de straat opgegaan in de hoofdstad Amman en andere steden.

Zij eisten economische en politieke hervormingen.

Ook betuigden zij steun aan demonstranten die in Egypte slag leveren met de politie in een poging een einde te maken aan het regime van president Hosni Mubarak.

''Egypte, de Arabische natie begroet u. Wij roepen uw manschappen op om Mubarak te verdrijven'', scandeerden de betogers.

Zij verwezen ook naar de Jasmijnrevolutie in Tunesië en voorspelden dat Mubarak hetzelfde lot wacht als de verdreven Tunesische leider Zine al-Abidine Ben Ali.

Rijkelui

De Moslimbroederschap, die in Egypte verboden is, heeft tot de protesten opgeroepen. De beweging wil een einde aan de corruptie en vriendjespolitiek in het koninkrijk. ''Het is tijd voor verandering.

Wij willen geen regering van aristocraten, kooplieden en rijkelui'', zei leider Hammam Said.

Hervormingen

In Amman waren circa 3500 mensen op de been en in de steden Irbid en Karak nog eens tweeduizend.

Het is de derde opeenvolgende vrijdag dat in Jordanië wordt gedemonstreerd tegen stijgende prijzen, inflatie en werkloosheid en voor hervormingen.

Heilig

Waar de betogers in Egypte en eerder in Tunesië het op de president en zijn kliek hadden voorzien, daar is de machtigste man van Jordanië, koning Abullah, heilig voor de bevolking.

De betogers willen alleen dat de regering van premier Samir Rifai verdwijnt. ''We willen een regering van nationale redding'', was te lezen op een spandoek bij de betoging in Amman.

Eisen van het volk

Abdullah, die de premier en ministers kan benoemen en ontslaan, zei eerder dat hij snelle hervormingen wil. Het parlement moet ook helpen om het vertrouwen van de bevolking in de staat te versterken.

De koning wil uitgebreide politieke en sociaaleconomische hervormingen doorvoeren om ''dichter bij de eisen van het volk te komen".