MOSKOU - President Dmitri Medvedev van Rusland heeft vrijdag een wet getekend waardoor het nieuwe verdrag met de Verenigde Staten voor wapenreductie in werking treedt.

De ratificatie van het Start-verdrag volgt op de goedkeuring die het Russische parlement (Doema) er eerder deze week aan gaf.

Medvedev en zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama kwamen het verdrag vorig jaar overeen in Praag en het Amerikaanse parlement (Congres) had er al mee ingestemd.

Ruimte

Rusland en de VS hebben afgesproken hun aantallen strategische kernkoppen te verminderen van maximaal 2200 naar ten hoogste 1550 elk. Het oude Start-akkoord uit 1991 liep eind 2009 af.

Het Congres en de Doema hebben overigens een serie niet-bindende amendementen aan het nieuwe verdrag toegevoegd die ruimte laten voor de precieze interpretatie ervan.

Uitgewisseld

Medvedev zei dat het nieuwe verdrag in werking treedt als beide landen de officiële ratificatiedocumenten hebben uitgewisseld.

Hij suggereerde dat minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en diens Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton dat zullen doen op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München begin volgende maand.

Achterdocht

De relatie tussen Rusland en de VS is onder Obama en Medvedev een stuk beter geworden.

Toch is er vooral aan Russische zijde nog achterdocht, vooral over nog niet verdwenen Amerikaanse plannen voor een raketschild in Oost-Europa, wat de Russen als bedreigend ervaren.