GIZEH/CAIRO - Tienduizenden betogers zijn vrijdag in Egypte slaags geraakt met de Egyptische oproerpolitie die een waterkanon inzette. De politicus Mohammed ElBaradei, die voor velen als oppositieleider wordt beschouwd, loopt mee in een protestmars.

Dat meldt de BBC. Volgens de Britse nieuwszender zou ElBaradei deelnemen aan een vreedzame demonstratie in Gizah, een voorstad van Caïro. Sommige demonstranten zouden handen schudden met de politie.

Eerder op vrijdag werd ElBaradei nog tegengehouden door de politie, nadat hij had deelgenomen aan het vrijdaggebed in in een moskee.

Na het gebed zijn opnieuw rellen uitgebroken tussen de politie en betogers die het vertrek eisen van president Hosni Mubarak.

Het voormalige hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) is pas teruggekeerd naar Egypte vanuit zijn woonplaats Wenen. Hij heeft gezegd dat hij leiding wil geven aan een overgangsregering, mocht het autoritaire regime van Mubarak ten val worden gebracht.

'Weg met Mubarak'

De betoging vond plaats vlakbij de moskee waar ElBaradei zich bevindt. De demonstranten riepen ''Weg met Mubarak''. ElBaradei is een prowesterse Nobelprijswinnaar die lang de baas was bij het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen.

Hij heeft gezegd dat president Hosni Mubarak moet aftreden en dat hij dan een overgangsregering wil leiden. Veel liberaal geöriënteerde Egyptenaren beschouwen hem als de leider van de oppositie.

Ondanks draconische maatregelen van de regering is het vrijdag ook tot botsingen tussen betogers en politie gekomen in het centrum en enkele voorsteden van Cairo, Alexandrië, Mansoura en Suez.

Daarbij kwamen volgens bronnen bij de veiligheidsdiensten vrijdag zeker drie mensen om het leven.

Ayman Nour

Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera zijn in het centrum van Caïro ook tientallen gewonden gevallen. Onder de gewonden zou Ayman Nour zijn. Nour deed in 2005 mee aan de presidentsverkiezingen in zijn land. Hij werd toen tweede op grote afstand van Mubarak.

Nour heeft enkele jaren in de gevangenis gezeten nadat hij voor fraude was veroordeeld. Volgens Nour waren de aanklachten tegen hem verzonnen om hem politiek uit te schakelen.

Uniformen

Volgens onbevestigde berichten van de Arabische nieuwszender Al-Arabiyah zou een aantal politieagenten de uniformen hebben uitgetrokken uit solidariteit met de demonstranten.

Al-Jazeera meldt dat de politie zich in delen van de stad Alexandrië bij de demonstranten zou hebben aangesloten.

In de noordelijke stad Mansoura en in de stad Suez zouden woedende menigten volgens volgens Associated Press kantoren van de regerende partij NDP hebben bestormd en geplunderd. In Suez zou ook het hoofdbureau van de politie door demonstranten zijn ingenomen. Dat nieuws is nog niet bevestigd.

Arrestaties

In de nacht arresteerde de politie leiders van de Moslimbroederschap, de populairste maar verboden oppositiepartij. Volgens een advocaat van de beweging zijn zeker twintig man van de Moslimbroederschap opgepakt. De organisatie had haar leden opgeroepen vrijdag ook de straat op te gaan.

Vier Franse journalisten, die verslag deden van de massale demonstraties, zijn vrijdag in Egypte opgepakt. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Volgens Al Arabiyah werden ze later op de dag weer vrijgelaten.

Ambassade Den Haag

Ook in Den Haag wordt geprotesteerd tegen het autoritaire regime van president Mubarak. Circa dertig demonstranten hebben zich vrijdagmiddag verzameld bij de Egyptische ambassade aan de Badhuisweg. De meeste demonstranten zijn Egyptenaren die in Nederland verblijven.

De demonstranten staan achter dranghekken aan de zijkant van het gebouw. Ze hebben pamfletten bij zich waar op onder andere staat 'wij willen eerlijke verkiezingen', 'Egypte is geen erfstuk' en 'stop het politiegeweld'.

Ook scanderen de aanwezigen leuzen in het Arabisch. De politie is met veel mensen aanwezig. Ook is er ME.

Woensdag wist de politie te verhinderen dat een man van Egyptische afkomst zich voor de ambassade in brand stak.

Volg berichten op Twitter over Egypte via NUlive