AMSTERDAM - De Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela (92) is weer thuis. Onder zware bewaking, afgeschermd van televisiecamera’s, kwam een ambulance met Mandela vrijdag aan bij zijn woning in Johannesburg. De tocht naar huis werd rechtstreeks uitgezonden op de Zuid-Afrikaanse televisie.

 Mandela werd eerder vrijdag ontslagen uit het ziekenhuis waar hij woensdag was opgenomen wegens een ontsteking aan de luchtwegen.

''Voor ons is zijn toestand stabiel, maar hij zal nauwlettend in de gaten worden gehouden", zei Vejaynand Ramlakan, een van de legerartsen die waren aangesteld om Mandela te behandelen. Vicepresident Kgalema Motlanthe zei dat Mandela het goed maakt.

De gezondheidstoestand van Mandela heeft Zuid-Afrika de afgelopen dagen in zijn greep gehouden. Tientallen journalisten, fotografen en cameraploegen hadden zich verzameld bij het ziekenhuis waar Mandela lag.

Mandela leidde tientallen jaren lang de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika. Van 1964 tot 1990 zat hij in de gevangenis. In 1994 werd hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. 

Volg de twitterberichten over Mandela via NUlive

Mandela verlaat ziekenhuis