AMSTERDAM - De Duitse man die is aangehouden wegens moord op en misbruik van de Duitse Mirco Schlitter (10), heeft bekend.

De justitie in de Duitse stad Krefeld heeft dat vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie.

De verdachte is de 45-jarige Olaf H. uit Schwalmtal, tien kilometer over de grens bij Roermond. Hij is vader van drie kinderen van 2, 14 en 17 jaar, en voor de derde maal gehuwd.

Hij was woensdagochtend om 6 uur door de politie van zijn bed gelicht. Zijn gezin was totaal verrast en geschokt door de aanhouding. De man werkte in Bonn bij een groot telecombedrijf.

Willekeurig slachtoffer

Hij zei tot zijn daad te zijn gekomen wegens stress op het werk. Zijn chef had hem die dag hard aangepakt. Na zijn werk doolde hij urenlang in zijn auto door de omgeving van Grefrath, vlak over de Duitse grens bij Venlo.

Rond 10 uur had hij de fietsende jongen uit Grefrath ingehaald. Hij stapte uit en beval Mirco in de auto te gaan zitten. De jongen was voor hem een geheel willekeurig slachtoffer.

Niet begraven

De man heeft de jongen ontvoerd en hem ontkleed. Daarna heeft hij geprobeerd seksuele handelingen te verrichten. Hij was totaal drie uur met hem bezig en dacht toen: ''Die kan ik niet meer naar huis laten gaan'', vertelde onderzoeksleider Ingo Thiel. De politie wil niet zeggen hoe Mirco is gedood.

Na zijn aanhouding was de vermoedelijke dader opgelucht. ''Hij was zeer rustig en verklaarde: oké, dan zeg ik jullie waar de jongen ligt'', aldus de onderzoeksleider. Verdachte Olaf H. had zijn slachtoffer niet begraven, maar neergelegd op een beschutte plek.

Duizend agenten

Olaf H. had geen strafblad. Van pedofiele neigingen was niets bekend.

De man had maandenlang gezwegen over zijn daad, die al plaatsvond op 3 september. De politie heeft na de vermissing van de jongen een van de grootste zoekacties uit de Duitse geschiedenis gehouden. Bij één actie zijn duizend agenten ingezet.

Spoor

Anders dan gedacht bracht niet de Volkswagen Passat Kombi de politie op het spoor van de verdachte. De man had zijn auto snel verkocht, waardoor die niet meer geregistreerd stond. De politie kreeg de verdachte in het vizier dankzij andere aanwijzingen, aldus de onderzoeksleider.

De wagen is inmiddels met een Luxemburgs kenteken weer in gebruik. Hij is aangetroffen bij de luchthaven van Frankfurt. In de auto zijn sporen van Mirco gevonden.