PARIJS - Het Constitutionele Hof in Frankrijk heeft vrijdag bepaald dat het verbod op homohuwelijken niet in strijd is met de grondwet. De wet bepaalt namelijk uitdrukkelijk dat gehuwden een man en een vrouw zijn, en daar is niks mis mee volgens de negen opperrechters.

Het recht op een normaal familieleven, zoals verwoord in het burgerlijk wetboek, betekent in de ogen van de negen Franse opperrechters niet dat mensen van hetzelfde geslacht die een familieleven aangaan, ook automatisch het recht op de huwelijkse staat hebben.

Het hof bracht daarbij naar voren dat het aan politici is om te besluiten of een man en een vrouw die een gezin hebben, in de wet anders zouden moeten worden behandeld dan twee leden van hetzelfde geslacht die een gezin hebben. Dat meldden Franse media.

Klacht

Een lesbisch stel had een klacht tegen het verbod ingediend. Het paar met vier kinderen wilde na een samenlevingscontract van tien jaar in het huwelijksbootje treden.

Corinne Cestino en Sophie Hasslauer genieten momenteel enkele financiële voordelen via het samenlevingscontract, maar zij stellen dat ze recht hebben op de extra voordelen die een huwelijk met zich meebrengt.

Enige oplossing

''Trouwen is de enige oplossing als het gaat om bescherming van onze kinderen, delen van het ouderschap en het regelen van erfeniskwesties en voogdijzaken als een van ons komt te overlijden'', liet het stel weten.

Cestino noemt de uitspraak ''een enorme teleurstelling''. Ook zei ze dat de Franse maatschappij volgens haar klaar is voor het homohuwelijk. ''De politiek houdt het alleen tegen.''

Wetsvoorstel

De advocaten van het lesbische stel hopen dat het besluit van het hof parlementariërs aanspoort om een wetsvoorstel op te stellen over het homohuwelijk, waardoor het onderwerp mogelijk een rol gaat spelen bij de presidents- en parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Voorstander homohuwelijk

Volgens een Franse peiling van TNS Sofres is bijna 60 procent van de Franse bevolking voorstander van legalisering van huwelijken tussen twee mensen van hetzelfde geslacht.

In meerdere landen in de Europese Unie is een homohuwelijk wel mogelijk, waaronder Nederland, België, Spanje, Portugal en Zweden.