CAIRO - Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Egypte heeft aangekondigd dat het ''resolute maatregelen'' zal nemen tegen mensen die vrijdag willen demonstreren tegen de regering van de autoritaire president Hosni Mubarak.

Egypte is sinds dinsdag het toneel van grootschalige protesten tegen het regime. Vrijdag willen de betogers opnieuw de straat op gaan om hun ongenoegen te uiten.

De politie arresteerde tot nu toe naar verluidt meer dan duizend demonstranten. Zeker zeven mensen, vijf burgers en twee politieagenten, kwamen om het leven tijdens ongeregeldheden. Meer dan honderd mensen raakten tot nog toe gewond.

Optreden

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken liet in een verklaring weten dat het ook vrijdag op zal treden tegen demonstranten.

In een verklaring meldde het ministerie dat de politie zich ''aan de wet zal houden'' bij acties tegen de betogers. Die zijn aangekondigd voor vrijdagmiddag, na het gebed van 12.00 uur (lokale tijd).

Sociale netwerken

Telecommunicatiebedrijven in Egypte hebben afgesproken de telecommunicatie helemaal plat te leggen, indien de protesten escaleren.

Dit stelt het Egyptische dagblad al-Shorouk vrijdag. De ondernemingen zouden dit bij geheim crisisoverleg hebben besloten. Internet en mobiele telefonie zijn vrijdag uitgevallen. Websites die gebruikmaken van buitenlandse servers, waren nog wel te zien.

Egyptische staat

Betrokken ondernemingen zoals Etisalat, Mobinil, Tedata en Vodafone zouden geregeld afgevaardigden naar de staatstelecommunicatiemaatschappij sturen om hun stappen in de crisis te coördineren. De Egyptische staat zou de controle over de telefonie verder willen uitbreiden.

Vrijdag worden nog meer grote betogingen verwacht tegen het bijna dertig jaar oude regime van Hosni Muburak. Een van de belangrijkste middelen van betogers om een demonstratie op gang te krijgen, lijkt het contact via internet.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag gewaarschuwd dat geweld niet het antwoord kan zijn op de protesten in Egypte. Hij deed dat via een vraag-antwoordsessie op YouTube.

Het was de eerste keer dat Obama zich voor een camera uitliet over de situatie in Egypte. ''De regering moet voorzichtig zijn bij het toepassen van geweld'', aldus Obama. ''De mensen in de straat moeten voorzichtig zijn bij het toepassen van geweld.''

Hervormingen

De president van de VS zei verder dat hij zijn ambtgenoot Mubarak, al bijna dertig jaar aan de macht in Egypte, al vaker heeft gezegd dat deze politieke hervormingen dient door te voeren. Het Egypte van Mubarak (82) is een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten.

Den Haag

Voor de ambassade van Egypte aan de Badhuisweg in Den Haag (Scheveningen) vindt vrijdagmiddag een demonstratie plaats.

De organisatoren hebben dat gemeld bij de politie Haaglanden, zo meldde een woordvoerder van de politie vrijdag. Volgens hem worden rond een uur of een ongeveer dertig deelnemers met vlaggen en spandoeken verwacht.

Brand

Woensdag probeerde een 52-jarige man zich voor het ambassadepand in brand te steken. Hij droeg een spandoek op zijn rug en had zichzelf overgoten met een spiritusachtige vloeistof. Agenten konden hem overmeesteren, toen hij zich met een aansteker in brand wilde steken.