PARIJS - Tunesië krijgt op zeer korte termijn een nieuwe interimregering onder leiding van de zittende premier Mohamed Ghannouchi. Dat meldde de premier donderdag.

Ghannouchi is het enige lid van de partij die Tunesië decennialang regeerde dat terugkeert in de vernieuwde interimregering.

Twee ministers die wel onder de verdreven president Zine al-Abidine Ben Ali dienden maar geen partijlid waren, keren ook terug. Alle andere oudgedienden uit het Ben Ali-tijdperk vertrekken.

De machtige vakbondsbeweging in Tunesië geeft goedkeuring aan de nieuwe regeringsploeg.

Woedende betogers

Dat is belangrijk omdat de bond veel aanhang heeft onder de woedende betogers die eisen dat alle bewindslieden opstappen die trouw waren aan Ben Ali. Donderdag bestormden ze politiebarricades in de hoofdstad Tunis.

Ghannouchi maakte verder bekend dat een onafhankelijk orgaan de verkiezingen gaat organiseren. Internationale waarnemers zullen de stembusgang controleren.

De revolutie in Tunesië heeft een golf van opstanden geïnspireerd in de regio. Onder andere in Egypte en Jemen betoogden donderdag mensen tegen hun regeringen.