JOHANNESBURG - De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is herstellende van een klaplong. Het anti-apartheidsicoon ligt sinds woensdag in het ziekenhuis in Johannesburg en mag mogelijk vrijdag weer naar huis.

Dat meldde een bron uit de naaste omgeving van Mandela donderdag aan persbureau Reuters.

De stichting van Mandela sprak eerder van een ziekenhuisopname voor routineonderzoek. Dat zou nodig zijn geweest in verband met zijn hoge leeftijd. Tot nog toe zijn geen officiële uitspraken gedaan over de toestand van de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

De media speculeren voluit over de gezondheid van Mandela, nu hij een nacht in het hospitaal moest blijven. Tientallen journalisten, fotografen en tv-teams zijn naar het ziekenhuis gesneld. De politie werd ingezet om de drukte in goede banen te leiden.

Speculaties

De regerende ANC-partij voelde zich door de speculaties genoodzaakt op te roepen tot kalmte. ''Mandela is 92-jaar en hij heeft klachten die bij zijn leeftijd horen. Het feit dat hij vannacht in het ziekenhuis moest blijven, suggereert niet meteen het ergste'', probeerde een ANC-woordvoerder de gemoederen te bedaren.

''We sporen mensen aan geen ongefundeerde verklaringen te maken, laten we kalm blijven en niet in paniek raken, omdat er geen reden is om dat te doen.''

Zuma

Ook president Jacob Zuma probeerde de boel te kalmeren vanuit het Zwitserse Davos, waar hij de top van het Wereld Economisch Forum bijwoont. ''Mandela voelt zich goed en hij wordt nauwlettend in de gaten gehouden door een team van medisch specialisten.''

Bisschop Desmond Tutu liet weten dat hij Mandela vorige week nog zag. ''Hij maakte het goed. Hij is natuurlijk wel 92, zijn gezondheid is kwetsbaar.''

Bezoek

'Madiba' werd donderdag bezocht door zijn familie en hoogwaardigheidbekleders. Onder anderen zijn echtgenote Graça Mandela, zijn persoonlijke assistent, kinderen, kleinkinderen en zijn ex-vrouw Winnie Madikizela-Mandela kwamen langs, net als de minister van Justitie Jeff Radebe.

Mandela, president van 1994-1999, trad in 2004 terug uit het openbare leven. ''Bel mij niet, ik bel jullie'', grapte hij destijds. Mandela verscheen voor het laatst in het openbaar tijdens de finale van het WK-voetbal, dat in Zuid-Afrika werd gehouden.