CAIRO/SUEZ - De regeringspartij van de Egyptische president Hosni Mubarak is bereid te praten met de jongeren die de afgelopen dagen de antiregeringsdemonstraties in het land leidden.

Dat heeft de secretaris-generaal van de Nationale Democratische Partij, Safwat El-Sherif, donderdag bekendgemaakt.

El-Sherif riep ook op tot zelfbeheersing bij de veiligheidsdiensten en de demonstranten tijdens de grote protestmars die gepland staat na het vrijdaggebed.

Geen concessies

El-Sherif, een vertrouweling van president Mubarak, deed echter geen concessies aan de demonstranten die het aftreden van Mubarak eisen. Evenmin kondigde hij stappen aan om tegemoet te komen aan hun klachten over armoede en werkloosheid.

"De minderheid legt haar wil niet op aan de meerderheid", aldus El-Sherif.

Oppositie

Een voorman van de oppositie in Egypte, Mohamed ElBaradei, heeft zich donderdag bereid verklaard een overgangsregering te leiden en meent dat president Mubarak na bijna dertig jaar moet opstappen.

ElBaradei komt vrijdag in Cairo aan na een bezoek aan Wenen, waar hij eerder jaren als chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap werkzaam was.

''Morgen komt er een grote betoging in heel Egypte en ik zal erbij zijn'', aldus ElBaradei, die toelichtte zelf geen leider van protestmarsen of -bijeenkomsten te willen zijn.

Vrijdag is voor de meeste Egyptenaren de eerste dag van het weekeinde. Het is ook de islamitische gebedsdag, die vaker wordt aangegrepen voor manifestaties.

Aangeklaagd

De dinsdag begonnen betogingen bleven donderdag op stoom ondanks mogelijk meer dan duizend arrestaties en massale inzet van politie. De openbare aanklagers hebben donderdag zeker veertig arrestanten aangeklaagd wegens pogingen het regime omver te werpen.

De betogingen ontaardden in Suez, 120 kilometer ten oosten van Cairo, in ongeregeldheden en plunderingen. Donderdag braken ook rellen uit in Ismailiya, 100 kilometer ten noordoosten van Cairo.

Niet zwak

De onder betogers gehate minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adli, is niet onder de indruk. Egypte is volgens hem een groot en geen zwak land.

De regering geniet volgens al-Adli steun onder de bevolking en valt niet door toedoen van demonstranten, zelf niet als die met duizenden komen. Volgens zijn ministerie zijn woensdag vijfhonderd betogers opgepakt.

Moslimbroederschap

De verboden Moslimbroederschap heeft intussen ook haar steun voor de protesten uitgesproken, waardoor sommigen aannemen dat deze grootste en best georganiseerde oppositiepartij zich bij de demonstratie van vrijdag aansluit.

Het zou voor de burgerbeweging een hart onder de riem betekenen.

Protest in Egypte