BANGKOK - Een rechtbank in de Thaise hoofdstad Bangkok heeft een begrafenisondernemer twintig jaar gevangenisstraf opgelegd voor het verstoppen van 2002 dode foetussen. Dat meldde de aanklager in het proces donderdag.

De zaak kwam vorig jaar aan het licht toen de politie de illegaal geaborteerde foetussen aantrof in de boeddhistische tempel Wat Phai Ngem in Bangkok. De verstopte stoffelijke resten waren gewikkeld in plastic zakken.

De 38-jarige begrafenisondernemer was door verscheidene abortusklinieken ingehuurd om de dode foetussen op te ruimen. Een tweede begrafenisondernemer die werd opgepakt wacht nog op zijn vonnis.

Ovens kapot

De foetussen zouden normaal gesproken zijn verbrand, maar de ovens waren kapot. Boeddhistische tempels in Thailand voeren crematies uit en slaan ook lichamen op in speciale koelruimtes.

De vondst leidde tot ontzetting in Thailand en vestigde de aandacht op de wijdverbreide abortus in het land. Abortus is illegaal in Thailand, tenzij een bevalling de gezondheid van de moeder in gevaar zou brengen of de zwangerschap een gevolg van een verkrachting is.

Abortus

Ieder jaar ondergaan naar schatting 400.000 Thaise vrouwen, onder wie circa 15 procent tieners, een abortus. Dat gebeurt vaak onder onhygiënische omstandigheden en door niet-professionele mensen.