AMSTERDAM - De drie Marokkaanse Nederlanders die in november werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme, mogen worden overgeleverd aan België. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

Volgens de Belgische autoriteiten behoort het drietal dat in Amsterdam werd opgepakt tot een terreurnetwerk, dat gevorderde plannen had om een aanslag in hun land te plegen.

Het doel was nog niet specifiek bepaald. Het netwerk zou zich ook hebben toegelegd op het rekruteren van strijders voor de heilige oorlog in Tsjetsjenië.

De drie Marokkaanse Nederlanders worden niet meer verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag op een doelwit in België, maar nog wel van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Voldoende grond

Dat vindt de rechtbank voldoende grond voor overlevering aan België voor het strafrechtelijk onderzoek daar. De mannen (25, 26 en 28 jaar oud) ontkennen iedere betrokkenheid.

In Nederland zou Redouan A. als leider verantwoordelijk zijn geweest voor het rekruteren van jongeren. Hij zou jongerenwerker Samir S. hebben gerekruteerd.

Centrale rol

A. zou op zijn beurt weer zijn gerekruteerd door een verdachte die een centrale rol speelde op Belgisch grondgebied. Hij wordt ook verdacht van illegale wapenhandel in België.

De Belgische politie arresteerde in november acht verdachten. Ook in Duitsland en Oostenrijk werden vermoedelijke terroristen opgepakt. Een aantal verdachten heeft een Tsjetsjeense achtergrond.

De vermoedelijke terroristen vergaarden volgens de Belgen ook geld voor een terroristische organisatie in Tsjetsjenië: het Kaukasisch Emiraat.

Antwerpen

De meeste verdachten verbleven hoofdzakelijk in Antwerpen. Drie van hen zijn actief bij Sharia 4 Belgium, aldus justitie in België. Deze extremistische beweging bedreigde onder anderen de in België wonende Nederlandse schrijver Benno Barnard.

De drie in Amsterdam opgepakte verdachten kunnen niet in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Ze worden binnen tien dagen aan België overgedragen. Alle drie hebben een terugkeergarantie.