NEW YORK - Over twintig jaar is het aantal islamieten wereldwijd toegenomen met 35 procent en in Europa groeit het aantal met 2 procent. Nederland telt in 2030 ruim 1,3 miljoen moslims, dat is 7,8 procent van alle Nederlanders.

Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse Pew Research Center's Forum on Religion and Public Life.

Momenteel is 6 procent van de Europeanen islamiet. In 2030 zal dat gemiddeld 8 procent zijn.

Volgens de prognoses wonen verhoudingsgewijs de meeste Europese moslims over twintig jaar in Frankrijk en België, daar zal ongeveer een op de tien inwoners het islamitische geloof aanhangen. In Nederland groeit het aantal moslims de komende twintig jaar met 2,3 procent.

De wereld telde in 2010 ongeveer 1,6 miljard islamieten. In 2030 zijn dat er vermoedelijk een half miljard meer. Daarmee groeit de moslimpopulatie minder snel dan in de afgelopen twee decennia. Toen groeide het aantal islamieten met 44 procent.

Weinig invloed

Hoewel het aantal moslims tot 2030 wereldwijd jaarlijks twee keer sneller groeit dan het aantal niet-moslims, heeft dat weinig invloed op de totale wereldbevolking. Naar verwachting bevolken in 2030 8,3 miljard mensen de aarde. 26,4 procent van hen zal islamitisch zijn.

Momenteel hangt 23,4 procent van alle mensen het islamitische geloof aan. Ongeveer 31 procent van de wereldbevolking is op dit moment christen.

Pakistan

Als de huidige trends zich doorzetten woont 60 procent van de moslims in Azië en 20 procent in Noord-Afrika, vooral in Nigeria. Naar verwachting neemt Pakistan op den duur het stokje over van Indonesië als het land waar de meeste islamieten wonen.

In de Verenigde Staten blijven moslims een minderheidsgroep. Met een verwachte 1,7 procent is het aantal Amerikaanse moslims in 2030 te vergelijken met de grootte van de joodse gemeenschap in de VS.