MOSKOU - Russische veiligheidstroepen zijn op zoek naar een etnische Rus in verband met de aanslagen in Moskou, waarbij maandag 35 mensen om het leven kwamen en 130 gewonden vielen.

Hij is de eerste concrete verdachte, meldde de Russische zakenkrant Kommersant donderdag op gezag van bronnen binnen de Russische veiligheidsdiensten.

De man met de naam Razdoboedko is lid van een islamistische groepering in de Noordelijke Kaukasus en is een inwoner van Stavropol.

Die provincie grenst aan een aantal Russische deelrepublieken in de Noordelijke Kaukasus, waaronder Tsjetsjenië en Dagestan.

Nogai Jamaat

Razdoboedko behoort tot de groepering Nogai Jamaat, een radicaalislamitische opstandelingenbeweging die haar basis in Dagestan heeft. Dagestan geldt als het centrum van islamitische opstandelingengroepen die tegen het centrale gezag in Moskou vechten.

De meeste opstandelingen behoren tot niet-Russische minderheden, maar ook leden van Russische minderheidsgroepen zoals Razdoboedko hebben zich bij de strijd aangesloten. Al eerder zijn etnische Russen in verband gebracht met aanslagen.

Brein

Behalve Razdoboedko worden nog bijna tien mensen gezocht in verband met de aanslag bij Moskou, meldde het Russische persbureau Ria Novosti. Razdoboedko is waarschijnlijk het brein achter de aanslag, maar het niet uitgesloten dat hij de zelf de zelfmoordaanslag heeft uitgevoerd.

De gevonden restanten van de dader zijn nog niet geïdentificeerd. Eerder werd geopperd dat het om een vrouw ging. Vrouwen worden vaker ingezet om aanslagen te plegen.

Onrust

De onrust in het gebied in het zuiden van Rusland is het gevolg van twee bloedige oorlogen tussen het Russische leger en opstandelingen in de deelrepubliek Tsjetsjenië, dat tegenwoordig weer stevig in de greep van Moskou is.

De strijd heeft zich daarna verplaatst naar onder meer Dagestan en Ingoesjetië

Poetin

De Russiche premier Vladimir Poetin zei woensdag dat de daders in elk geval niet uit Tsjetsjenië kwamen. Hij liet wel de mogelijkheid open dat de terroristen afkomstig waren uit het naburige Dagestan, waar regelmatig aanslagen worden gepleegd.

In Dagestan vielen woensdagavond nog vier doden door een autobom. De zware explosie was buiten een café in een plaatsje bij de grens met Tsjetsjenië.