JOHANNESBURG - Het Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsicoon Nelson Mandela (92) is woensdagavond in Johannesburg in het ziekenhuis opgenomen voor een aantal onderzoeken.

Dat heeft het kantoor van Mandela bekendgemaakt. In lokale media wordt wild gespeculeerd over zijn gezondheid.

Hoewel het om een routinematig onderzoek zou gaan, hebben inmiddels verscheidene familieleden en hoogwaardigheidsbekleders Mandela opgezocht in het ziekenhuis.

Tranen

Onder anderen zijn echtgenote Graca Mandela, zijn persoonlijke assistent, kinderen, kleinkinderen en zijn ex-vrouw Winnie Madikizela-Mandela kwamen langs, net als de minister van Justitie Jeff Radebe.

Ex-vrouw Winnie huilde toen ze uit de medische instelling kwam.

Volgens Zuid-Afrikaanse media is er donderdag een longspecialist bij Mandela geweest. De arts, Michael Plit, wilde niets over de gezondheid van 'Madiba' zeggen.

Respect

De regerende ANC-partij riep donderdagcochtend op tot kalmte. Het kantoor van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft de media gevraagd de artsen van Mandela niet onder druk te zetten en Mandela 'het respect te geven dat hij verdient'.

Zuma zit zelf het Zwitserse Davos, waar hij de top van het Wereld Economisch Forum bijwoont.

"President Mandela is comfortabel en wordt verzorgd door een goed team van medische specialisten", zo schrijft het kantoor van Zuma in een verklaring.

Politie

De politie was ingeschakeld om het verkeer rond het Milpark Hospital in goede banen te leiden. Tientallen journalisten, fotografen en tv-teams waren naar het ziekenhuis toegesneld. Meerdere familieleden van Mandela hebben hem een bezoek gebracht in het ziekenhuis.

De Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu zei dat hij Mandela vorige week nog zag. ''Hij maakte het goed. Hij is natuurlijk wel 92, zijn gezondheid is kwetsbaar.''

Openbare leven

De eerste zwarte president van Zuid-Afrika trad in 2004 terug uit het openbare leven. ''Bel mij niet, ik bel jullie'', grapte hij destijds. Mandela verscheen voor het laatst in het openbaar tijdens de finale van het WK-voetbal in juli.

Het ANC wilde eerder deze maand dat microblogsite Twitter actie ondernam, nadat valse berichten over de dood van Mandela waren verspreid op de site.

Volg de twitterberichten over Mandela via NUlive

Mandela in ziekenhuis