KAMPALA - Een Ugandese homo-activist is woensdag vermoord in zijn woning net buiten de hoofdstad Kampala. David Kato stond vorig jaar op een homo-dodenlijst van een lokale krant, zei zijn advocaat donderdag.

Kato was actief voor de organisatie Seksuele Minderheden Uganda. Volgens ooggetuigen drong een man zijn woning zijn binnen en schoot hem twee keer in zijn hoofd, voordat hij ervandoor ging, berichtte de BBC.

Kato zou onderweg naar het ziekenhuis zijn overleden. De politie zoekt twee verdachten.

Vorig jaar publiceerde een lokaal krantje foto's van homo's en lesbiennes met hun naam en adres erbij.

Met de tekst ''Hang ze op. Ze werven nieuwe leden onder onze kinderen'' werden de lezers van de Rolling Stone opgeroepen de mannen en vrouwen aan te vallen.

Verbod

Hoofdredacteur Giles Muhame meende het land een gunst te verlenen. ''Het doel van onze krant is het kwaad in onze maatschappij te tonen'', zei hij toen. Muhame pleit voor invoering van de doodstraf op homoseksualiteit.

Na de publicatie klaagden Kato en twee anderen het nieuwsblaadje met succes aan voor een schadevergoeding. Ook slaagden zij er via het hooggerechtshof in dat er een verbod is gekomen op het zwart maken van seksuele minderheden in media.

Doodstraf

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de politie in Uganda opgeroepen ''de moord snel en onpartijdig'' te onderzoeken.

Homoseksuele handelingen zijn verboden in het Centraal-Afrikaanse land. Straffen kunnen oplopen tot veertien jaar gevangenisstraf. Een parlementslid probeerde onlangs de doodstraf ingevoerd te krijgen in sommige gevallen.