KUNDUZ-STAD - De verantwoordelijken voor de steniging van twee geliefden in de Afghaanse provincie Kunduz zullen worden opgepakt en berecht.

Dat heeft de regionale politiechef Daoud Daoud bezworen na het zien van een video van de gruwelijke executies, zo meldde de Britse omroep BBC donderdag. Kunduz is de provincie waar Nederland mogelijk aan de slag gaat met een trainingsmissie voor de lokale politie.

Honderden Afghanen waren in augustus aanwezig bij de terechtstellingen in het district Dasht-e-Archi, bij de grens met Tadzjikistan. Het betreffende gebied staat onder controle van de radicaalislamitische Talibanbeweging.

Twee extremistische geestelijken hadden de doodstraf door middel van steniging uitgesproken tegen een man en een vrouw die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan overspel.

Vrouw

Khayyam (25) was getrouwd met een andere vrouw. Zijn zes jaar jongere geliefde Siddiqa was tegen haar zin verloofd met een familielid van Khayyam. De twee wilden met elkaar trouwen, maar kregen geen toestemming van hun families.

Daarop weken ze uit naar het buurland Pakistan om daar in het huwelijk te treden. Hun families lieten daarna blijken dat ze alsnog akkoord zouden gaan met het huwelijk, waarop Khayyam en Siddiqa terugkeerden naar hun dorp. Direct na hun terugkeer werden ze gearresteerd door de Taliban.

Terwijl een islamitische geestelijke het vonnis wilde voorlezen, toonde het stel moed door elkaar ten overstaan van een menigte van honderden dorpsgenoten de liefde te verklaren. ''Ze zeiden: 'We houden van elkaar, wat er ook gebeurt''', zo citeerde The New York Times vorig jaar een ooggetuige.

Opnamen

De BBC heeft een deel van de opnamen van de executies, die zijn gemaakt met een mobiele telefoon, op de eigen site geplaatst. De meest gruwelijke beelden worden niet getoond in de reportage. Een groot aantal betrokkenen bij de stenigingen is duidelijk herkenbaar in beeld.

Talibanzegsman Zabiullah Mujahid verdedigde de executies in een telefonische reactie tegen de BBC.

''Iedereen die de islam kent, weet dat steniging in de koran staat, en dat het onderdeel is van de sharia (islamitisch recht). Er zijn mensen die het onmenselijk noemen, maar daarmee beledigen zij de profeet. Ze willen buitenlandse ideeën naar ons land brengen.''