
Vande Lanotte stopt als bemiddelaar in België
De vorst heeft het ontslag aanvaard. Hij begint donderdag met raadplegingen. Het koninklijk paleis heeft dat laten weten.
Vande Lanotte werd 99 dagen geleden benoemd tot bemiddelaar. Hij moest de zeven partijen die onderhandelen over een nieuwe kabinet op één lijn zien te krijgen over een staatshervorming, die de regio's Vlaanderen en Wallonië meer autonomie zou verschaffen.
De Vlaamse en Franstalige partijen staan daarover lijnrecht tegenover elkaar.
Compromisvoorstel
Vande Lanotte wilde er begin deze maand al mee ophouden, nadat een compromisvoorstel van hem was afgewezen. De koning wist hem echter over te halen zijn werk voort te zetten.
Hij kreeg versterking van de leiders van de twee grootste partijen in België, Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA en Elio Di Rupo van de PS, de Franstalige socialisten.
Persconferentie
Tijdens een persconferentie woensdagavond maakte Vande Lanotte duidelijk dat deze drie er niet in zijn geslaagd de besprekingen vlot te trekken.
Het lukte hun zelfs niet alle zeven onderhandelende partijen tegelijk om de tafel te krijgen. ''Er was geen reëel perspectief op vooruitgang'', moest Vande Lanotte (een Vlaamse socialist) constateren.
Overleg
Hij besloot woensdag definitief er de brui aan te geven na een urenlang overleg met de voorzitters van de vier Vlaamse partijen.
Naast de N-VA ging het om de christendemocraten, socialisten en groenen. Aan Franstalige kant waren naast de PS de christendemocraten en groenen bij de formatie betrokken.
De Belgische formatie duurt al sinds 13 juni.