BRUSSEL - De bemiddelaar in de Belgische kabinetsformatie, Johan Vande Lanotte, gooit waarschijnlijk woensdag het bijltje er bij neer.

Dat meldden Belgische media.

Vande Lanotte zit sinds vijf uur bij koning Albert II. Om zeven uur geeft hij een persconferentie.

Volgens de Vlaamse publieke omroep VRT staat het vast dat hij daar zijn ontslagaanvraag bekend maakt.

Vande Lanotte is al 99 dagen actief als bemiddelaar. Hij werd ingezet nadat diverse andere pogingen om de zeven onderhandelende partijen bijeen te brengen, waren mislukt.

Na gesprekken woensdagmiddag zou hij tot de conclusie zijn gekomen dat hij geen uitzicht op resultaat meer heeft.

Compromisvoorstel

Enkele weken terug wilde de Vlaamse socialist Vande Lanotte er ook al mee ophouden, nadat een compromisvoorstel van hem van tafel was geveegd. Maar koning Albert wist hem over te halen aan de slag te blijven.

Hij kreeg versterking van de leiders van de twee grootste partijen in België, Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA en Elio Di Rupo van de PS, de Franstalige socialisten. Dat zijn tevens de twee grootste opponenten in de formatie.

De gesprekken van dit drietal verliepen bijzonder stroef. Het bezoek van Vande Lanotte aan de koning van woensdag was aanvankelijk bedoeld om tussentijds verslag uit te brengen, maar het lijkt erop dat de bemiddelaar de vorst laat weten dat hij zijn opdracht niet meer ziet zitten.

Staatshervorming

De Belgische formatie, waaraan naast N-VA en PS ook de Vlaamse socialisten en de Vlaamse en Franstalige christendemocraten en groenen meedoen, draait om een staatshervorming die Vlaanderen en Wallonië meer autonomie moet bieden.

Maar de partijen aan beide kanten van de taalgrens staan mijlenver uiteen. De Vlaamse partijen, vooral de N-VA, willen veel verder gaan dan de Franstalige.

Europees record

De regeringsvorming in België duurt al sinds 13 juni. Begin dit jaar werd het Europees record verbroken, dat op naam van Nederland stond.

Belgische media speculeren de laatste dagen steeds nadrukkelijker over nieuwe verkiezingen, al zouden die volgens peilingen niet wezenlijk tot andere politieke krachtsverhoudingen leiden.

Een andere mogelijkheid is de liberale partijen betrekken bij de onderhandelingen. Die stonden afgelopen maanden aan de zijlijn. Ze staan niet bekend om hun soepelheid in kwesties rond de taalstrijd.