BOGOTA - Door een explosie in een kolenmijn in het noordoosten van Colombia is een aantal mijnwerkers om het leven gekomen.

Volgens burgemeester Yamile Rangel van het stadje Sardinata lieten vijf mensen het leven, raakten zes mensen gewond en zitten nog zestien kompels vast. Sommige instellingen maakten melding van ongeveer twintig doden.

Vermoedelijk waren dertig mijnwerkers aan het werk in de mijn ten tijde van de ontploffing. Die ontstond waarschijnlijk door een opeenhoping van methaangas. Door een gelijksoortig ongeval kwamen in oktober in dezelfde mijn al zes kompels om het leven.

Medewerkers van een Colombiaans mijnnbouwinstituut hebben gezegd dat de kans vrijwel nihil is dat nog mensen levend naar boven kunnen worden gehaald.

Chili

In 2010 kwamen in Colombia ongeveer honderd mijnwerkers om het leven. Een groot deel van de slachtoffers kwam om door een explosie in een mijn in juni. Toen stond het dodental op zeventig.

Een spectaculaire reddingsactie van een groep kompels in het eveneens Zuid-Amerikaanse Chili vorig jaar vormde een positieve uitzondering op de veelal slecht aflopende mijnongelukken.