CAÏRO - In Egypte zijn woensdag zeker vijfhonderd betogers opgepakt. Dat is vernomen van officiële bronnen bij de veiligheidsdiensten van het Arabische land. Dinsdag waren al zo'n tweehonderd demonstranten aangehouden.

In Egypte was het woensdag opnieuw onrustig, een dag na de grootste protesten in decennia tegen het bewind. De organisatoren zeggen te demonstreren tegen armoede, marteling, corruptie en werkloosheid. Tijdens betogingen wordt het aftreden van president Hosni Mubarak geëist.

Onder de nieuwe arrestanten zijn meer dan 120 leden van de oppositionele Moslimbroederschap.

''We willen weten waarom ze zijn opgepakt, waar ze zijn en waar ze van worden beschuldigd'', aldus politiek activist George Ishaq. Mensenrechtenorganisaties en oppositiebewegingen eisen dat ze worden vrijgelaten.

Contactverbod

Veiligheidsdiensten hebben niet-gouvernementele organisaties verboden contact op te nemen met gewonde betogers, van wie enkelen er slecht aan toe zijn.

Woensdag is in de noordelijke havenstad Suez een demonstrant bezweken aan zijn verwondingen. Daarmee is het totale aantal doden op vier gekomen: drie burgers en een agent.

Mensenrechtencentrum Hisham Mubarak zegt te worden overspoeld door telefoontjes van verontruste familieleden van vermiste betogers.

Signaal

Volgens EU-buitenlandchef Catherine Ashton zijn de demonstraties in Egypte een signaal dat de bevolking politieke verandering wil.

De Egyptische regering moet luisteren naar de eisen van de betogers en hun recht om die op vreedzame wijze te uiten, respecteren. Dat heeft haar woordvoerster woensdag gezegd.

De Egyptische autoriteiten zeiden eerder op de dag geen betogingen meer toe te staan.

Protest in Egypte