WASHINGTON - De toespraak over de 'staat van de natie' die president Barack Obama dinsdagavond heeft gehouden, de State of the Union, is bijzonder goed ontvangen door de Amerikaanse bevolking.

Dat blijkt uit twee peilingen die na afloop het vrijwel jaarlijkse ceremonieel zijn uitgevoerd.

Uit een enquête van CBS News blijkt dat 91 procent van vijfhonderd respondenten die de toespraak zagen, de beleidsvoorstellen van Obama goedkeurt. Vorig jaar was 82 procent tevreden met de 'troonrede' van Obama.

In een peiling van nieuwszender CNN was 52 procent van 475 respondenten ''zeer positief'' over de toespraak. 32 procent was ''enigszins positief'' en 15 procent ''negatief''.

Begaafd spreker

Vooral op economisch gebied hebben de Amerikanen een stuk meer vertrouwen in Obama dan voor de speech, zo blijkt uit beide peilingen. In de peiling van CBS steeg het vertrouwen zelfs van 53 naar 82 procent. Obama staat bekend als een begaafd spreker.

Overigens geven de peilingen een enigszins vertekend beeld, omdat een meerderheid van de respondenten aanhanger is van de Democraten, de partij van Obama.

Traditioneel bestaat het kijkerspubliek bij een State of the Union in meerderheid uit aanhangers van de partij van de zittende president. Dat was bij Obama's Republikeinse voorganger George Bush ook het geval.

Naast elkaar

Overigens blijkt uit de peilingen van CBS en CNN ook dat een overgrote meerderheid van de respondenten het kon waarderen dat enkele tientallen Democratische en Republikeinse politici naast elkaar gingen zitten tijdens de rede.

Een Democratische senator had daartoe opgeroepen om politieke eenheid uit te stralen in plaats van verdeeldheid. Een meerderheid van de respondenten zei meer samenwerking tussen de partijen te verwachten.

State of the Union