AMSTERDAM - De zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo heeft opdracht gegeven om alle Ivoriaanse kantoren van de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten (BCEAO) over te nemen.

Het lijkt een poging om controle te houden over de staatsfinanciën nadat tegoeden om ambtenaren te betalen waren bevroren.

Zonder toegang tot de tegoeden is het onduidelijk of Gbagbo in staat zal zijn om het leger en de veiligheidsdiensten te blijven betalen.

Aanhangers van zijn politieke rivaal Alassane Ouattara - die internationaal erkend wordt als de winnaar van de presidentsverkiezingen van december - hopen dat door blokkering van de geldstroom naar de regering van Gbagbo er een massale overloop bewerkstelligd kan worden.

Desire Dallo

De Ivoriaanse minister van financiën Desire Dallo kondigde dinsdagavond op de staatstelevisie aan dat alle kantoren in Ivoorkust van de BCEAO worden overgenomen door de Ivoriaanse regering.

De medewerkers krijgen vanaf nu orders van de lokale medewerkers in Ivoorkust. De BCEAO beheert de schatkisten van acht West-Afrikaanse landen.

De BCEAO zei Gbagbo in december de toegang tot staatsrekeningen te belemmeren, met de mededeling dat alleen afgevaardigden van de regering van Ouattara toegang kregen.

Ontslag

Gbagbo kan echter nog altijd geld van de bank opnemen, stellen aanhangers van Ouattara. Het hoofd van de bank, een aanhanger van Gbagbo die niet wilde samenwerken met Ouattara, heeft zaterdag ontslag genomen.

Ouattara veroordeelde woensdag de stap van Gbagbo.