MOSKOU - De Russische president Dmitri Medvedev heeft woensdag een topfunctionaris ontslagen die op het ministerie van Binenlandse Zaken verantwoordelijk was voor transport in Moskou.

Andrej Aleksejev is de eerste die het veld moet ruimen in verband met de terreuraanslag op de luchthaven Domodedovo van maandag, waarbij 35 doden vielen.

''Degenen die hun werk niet goed hebben gedaan, moeten worden gestraft'', zei Medvedev op de televisie. ''Alle functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de veiligheid, moeten doorkrijgen dat beveiliging van essentieel belang is.''

Volgens Medvedev hadden velen geklaagd over het feit dat direct na de aanslag de veiligheid werd aangescherpt, maar dat die al snel weer verslapte.

Passieve positie

Later op de dag maakte Medvedev meer ontslagen van functionarissen bekend. Onder hen ook vicepolitiechef van Moskou Vladimir Tsjoegoenov. Hij beschuldigde de politie ervan ''een zeer passieve positie'' te hebben ingenomen.

Ze zouden hooguit migranten lastig hebben gevallen. Het staatshoofd wil dat de veiligheidsmaatregelen elke dag worden toegepast, ''en niet zo nu en dan''.

Medvedev zei eerder al dat de managers van het vliegveld zich moeten verantwoorden voor de zelfmoordaanslag. Volgens het staatshoofd toont het bloedbad aan dat er duidelijk iets mis was met de beveiliging van de grootste luchthaven van Moskou.

Beveiligingsplan

Medvedev heeft functionarissen twee weken de tijd gegeven om met een beter beveiligingsplan te komen.

De identiteit van alle slachtoffers is inmiddels vastgesteld. 34 slachtoffers zijn geïdentificeerd door familie, de laatste, een Brit, via documenten.