TUNIS - De oproerpolitie is woensdag bij regeringsgebouwen in het centrum van de Tunesische hoofdstad Tunis slaags geraakt met demonstranten.

De veelal jonge betogers demonstreren al dagen tegen de interim-regering waarin in hun ogen geen leden van het vorige regime horen te zitten.

De betoging escaleerde woensdag in botsingen waarbij de politie traangas gebruikte en ongeveer tweehonderd jongeren met stenen gooiden.

Kabinet

De Tunesische machthebbers wijzigen woensdag hun kabinet. Er worden in tal van overheidsfuncties wisselingen van de wacht doorgevoerd.

De betogers willen dat de entourage van ex-president Zine al-Abidine Ben Ali geheel verdwijnt uit de regering. Vooralsnog is Mohammed Ghannouchi premier. Hij trad toe tot de Tunesische regering, toen Ben Ali in 1987 de macht greep.

Na massale betogingen en gewelddadige pogingen die neer te slaan, vluchtte Ben Ali 14 januari het land uit.

Ontsnapt

Naar schatting elfduizend gevangenen zijn in Tunesië ontsnapt in de chaotische dagen rond de val van het bewind van president Zine al-Abidine Ben Ali. Dat heeft minister van Justitie Lazhar Karoui Chebbi woensdag tegen de pers gezegd.

Meer dan zeventig gedetineerden zijn omgekomen bij onlusten. Daarnaast zijn er 2460 gevangenen vrijgelaten, zei de bewindsman. Hij lichtte niet toe om wat voor gevangenen het ging.

Onder de dode gevangenen zijn 48 mensen die omkwamen door een gevangenisbrand in de stad Monastir op de dag na de val van Ben Ali.

Opnieuw demonstraties in Tunis