CAIRO - Het is in Egypte woensdag niet toegestaan te demonstreren en iedereen die aan een betoging meedoet wordt vervolgd. Zo luidde een waarschuwing van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken.

''Alle provocerende uitingen, samenscholingen en optochten om te demonstreren zijn verboden.''

De Egyptische politie trok woensdag snel en fel van leer tegen enkele tientallen mensen die zich op het centrale Bevrijdingsplein, het Tahrirplein, in de hoofdstad Caïro verzamelden.

De waarschuwing volgt op oproepen op internet om woensdag net als de voorafgaande dag op het plein in het centrum van Caïro te betogen tegen het bijna dertig jaar jaar oude bewind van Hosni Mubarak.

Doden

Dinsdag kwamen drie betogers en een politieagent bij grote betogingen in Caïro, Alexandrië en Suez om het leven. Woensdag overleed een 45-jarige man. Hij was dinsdag in Suez in de buik getroffen door een rubberkogel, die de politie bij een betoging had afgevuurd.

De inmiddels 82-jarige Mubarak kwam na de moord op zijn voorganger Anwar al-Sadat (1918-1981) in oktober 1981 aan de macht. In Egypte is sinds 1967 vrijwel onafgebroken een noodtoestand van kracht geweest.

Noodtoestand

Afgelopen jaar beloofde de regering bij de gebruikelijke verlenging de noodtoestand alleen te gebruiken, als er verdenkingen van terrorisme en drugssmokkel zouden zijn.

Mensenrechtengroepen stellen echter dat de Egyptische autoriteiten als vanouds geneigd zijn de noodtoestand te gebruiken om politieke tegenstanders op te sluiten.

Protest in Egypte