NEW YORK - Het veiligheidsapparaat en milities van president Laurent Gbagbo van Ivoorkust zijn verantwoordelijk voor een schrikbewind tegen echte of vermeende vijanden in Abidjan, de grootste stad van het land.

Ze plegen moorden, voeren ontvoeringen uit en verkrachten vrouwen in wijken waar veel aanhangers wonen van Alassane Ouattara, die de presidentsverkiezingen van twee maanden geleden won.

Dat meldde Human Rights Watch dinsdag. Onderzoekers van de mensenrechtenorganisatie hebben een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar geweldsincidenten in Abidjan, waar de spanningen steeds verder oplopen.

Ze spraken meer dan honderd ooggetuigen en slachtoffers van ''een campagne van geweld'', die volgens HRW vaak goed georganiseerd is.

HRW wil dat de internationale gemeenschap Gbagbo meer onder druk zet om deze campagne te staken.

Bolwerken

De meeste misdaden worden volgens HRW gepleegd in de wijken Abobo, Port-Bouet, Youpougon en Koumassi. Dat zijn bolwerken van Ouattara waar ook veel immigranten uit andere West-Afrikaanse landen wonen.

''Ooggetuigen beschreven hoe ze zagen hoe familieleden of buren uit woningen, moskeeën en restaurants werden gesleept of van de straat werden geplukt en in auto's gezet'', aldus de opstellers van het rapport.

''Velen zijn 'verdwenen', anderen werden later dood teruggevonden.'' Met name moslims en etnische groepen van wie wordt aangenomen dat ze anti-Gbagbo zijn, hebben te lijden onder het geweld.

Vermoorden

Volgens de HRW-onderzoekers schrikken militante Gbagbo-aanhangers er niet voor terug om vermeende tegenstanders bij daglicht te vermoorden bij wegblokkades. Vrouwen werden verkracht terwijl familieleden gedwongen werden om toe te kijken. In twee gevallen zouden de echtgenoten van de verkrachtingsslachtoffers zijn vermoord.

Politieagenten en medewerkers van andere veilligheidsdiensten in Ivoorkust kiezen openlijk de kant van de straatbendes, of ze kijken toe hoe als deze hun misdaden begaan. Volgens HRW prijzen de 'ordehandhavers' de moordpraktijken van de milities zelfs openlijk.

Uitkering

Woensdag werd ook bekend dat pensioengerechtigden in het land hun maandelijkse uitkering niet hebben ontvangen, zo meldde de minister van Financiën uit de regering van president Laurent Gbagbo. De bewindsman, Desire Dallo, zei dinsdagavond op de staatstelevisie dat het niet mogelijk was om de pensioengelden op tijd uit te keren.

Dat komt volgens hem doordat de centrale bank van West-Afrikaanse landen de rekening van Ivoorkust heeft geblokkeerd.

De bankinstelling nam deze maatregel om Gbagbo onder druk te zetten. De internationale gemeenschap erkent Gbagbo's rivaal Ouattara als winnaar van de presidentsverkiezingen, die bijna twee maanden geleden werden gehouden. Gbagbo weet sindsdien echter van geen wijken.