WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdagavond (lokale tijd) in zijn State of the Union gehamerd op het belang van samenwerking tussen de rivaliserende politieke partijen.

Alleen op die manier kan de economische crisis met succes worden bestreden, aldus de president in zijn toespraak in het Congres in Washington, die rechtstreeks werd uitgezonden door nieuwszenders in de Verenigde Staten en elders in de wereld.

Op de helft van zijn ambtstermijn deed Obama een oproep aan de Republikeinse oppositie om samen te werken met de Democraten.

Volgens de president moet Washington zich niet focussen op de volgende presidentsverkiezingen, die gepland staan voor 2012, maar op het herstel van de economie.

Schuldenlast

De VS kampen op dit moment met een begrotingstekort van 1,3 biljoen dollar en een astronomische schuldenlast. De werkloosheid bedraagt op dit moment 9,4 procent.

Obama bracht in herinnering dat de Sovjet-Unie de Verenigde Staten een halve eeuw geleden in een identiteitscrisis stortten door onbemande ruimtevluchten met de Spoetnik uit te voeren.

''We hadden geen idee hoe we hen zouden kunnen verslaan op weg naar de maan. We hadden de techniek nog niet. NASA bestond zelfs nog niet'', aldus Obama.

''Maar na investeringen in beter onderzoek en onderwijs haalden we de Sovjets niet alleen in; we lanceerden een golf van innovatie en creëerden nieuwe industrieën en miljoenen nieuwe banen.''

Koude Oorlog

De president wil dat de Verenigde Staten de huidige economische crisis te boven komen op soortgelijke wijze als destijds in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog. Obama: ''Dit is het Spoetnik-moment van onze generatie''.

De Democraat wil de economische crisis bezweren door te investeren in onderwijs, innovatie, schone energie en infrastructuur. Hij wil het federale overheidsbudget in de komende vijf jaar bevriezen. En hij wil een eind maken aan overbodige miljardensubsidies voor oliemaatschappijen.

Dwarsbomen

Om deze plannen te kunnen uitvoeren, heeft de Democraat Obama de steun van de Republikeinse partij hard nodig. Deze partij won de tussentijdse verkiezingen van begin november in de VS en heeft nu de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, waardoor ze Obama's beleid kan dwarsbomen.

''Met hun stem heeft het Amerikaanse volk bepaald dat regeren nu een gedeelde verantwoordelijkheid wordt tussen beide partijen'', zei Obama.

''Nieuwe wetten zullen alleen worden aangenomen met steun van Democraten én Republikeinen. We zullen samen vooruitgang boeken, of helemaal niet. Want de uitdagingen waarvoor we staan zijn groter dan partijbelangen, en groter dan politiek.''

Gabrielle Giffords

Obama stond aan het begin van zijn ruim een uur durende 'troonrede' nog even stil bij de lege stoel in de zaal, die toebehoort aan zijn partijgenote Gabrielle Giffords. Zij raakte op 8 januari zwaargewond tijdens een schietpartij in de stad Tucson in de staat Arizona.

Giffords liep een kogelwond in haar hoofd op, maar herstelt voorspoedig.

Bekijk reacties op Twitter via NUlive.nl

State of the Union